|
Z badań Pudliszek wynika, że z talerzy aż 74% dzieci w wieku 4-14 lat1 niezwykle szybko znika… spaghetti. Rodzice często jednak mają wątpliwości, czy jest to właściwy posiłek dla ich pociech. Rozwiązaniem będą sosy pomidorowe do spaghetti Pudliszki z pozytywną opinią Instytutu Matki i Dziecka, dzięki którym łatwo pogodzić gusta maluchów i troskę mam o prawidłową dietę ich dzieci.
Mamy nie tylko nie są do końca przekonane, że ukochane spaghetti to pełnowartościowy obiad dla ich dzieci. Blisko 40%2 obawia się też jakości gotowych sosów pomidorowych, choć często nie mają czasu na przygotowanie posiłków od podstaw. Pudliszki odpowiedziały na oczekiwania mam, które chcą zawsze dawać swoim dzieciom potrawy nie tylko pyszne, ale też bezpieczne. Oracowały gamę sosów pomidorowych Pudliszki, których receptura uzyskała pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Na jej podstawie sosów można bez obaw używać do przyrządzania pełnowartościowych posiłków dla dzieci już od 4 roku życia. Sosy do spaghetti Pudliszek spełniają najsurowsze standardy jakościowe oraz nie zawierają konserwantów, barwników czy substancji wzmacniających smak. Obecnie są to jedyne sosy na rynku z pozytywną opinią IMiD.
Małgorzata Wiech, dietetyk z Instytutu Matki i Dziecka podkreśla: Przy komponowaniu posiłków powinniśmy zwracać uwagę na to, z czego je przygotowujemy. Unikajmy produktów z konserwantami, barwnikami czy ulepszaczami, zwłaszcza jeśli chcemy podać je naszym dzieciom. Instytut Matki i Dziecka pozytywnie opiniuje tylko te produkty, które spełniają najwyższe standardy jakości, dając mamom gwarancję ich bezpieczeństwa.
Gamę sosów do spaghetti Pudliszki z pozytywną opinią IMiD tworzą trzy smaki: klasycznie pomidorowy oryginalny, włoski z bazylią i czosnkiem oraz po bolońsku, idealny do łączenia z chudą wołowiną. W każdym z nich znajdują się duże, soczyste kawałki pomidorów, a nie trzeba chyba nikogo przekonywać o tym, że są one prawdziwą bombą odżywczą. Bogate w mikro i makroelementy, witaminy oraz likopen, jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Jego zawartość jest nawet wyższa w przetworzonej formie koncentratów, ketchupów czy właśnie sosów do spaghetti. Sosy Pudliszek z pozytywną opinią IMiD są sporym ułatwieniem na co dzień – pozwalają szybko przygotować obiad bez wyrzutów sumienia, że nie jest przygotowany od podstaw.
Nie bójmy się spaghetti!
Obawy mam przed spaghetti w diecie dziecka wynikają nie tylko z niepewności co do jakości sosu, ale także dlatego, że nie wiedzą, czy danie samo w sobie jest właściwe dla dzieci - aż 45%3 z nich nie jest o tym przekonana. A przecież makaron jest lekkostrawnym źródłem węglowodanów, a jeśli w dodatku użyjemy razowego, dostarczymy organizmowi błonnika. Kolejne składniki spaghetti tworzą pełnowartościowy posiłek: sos pomidorowy zapewni bogactwo witamin i minerałów, a mięso drobiowe lub chude wołowe białka. W ten sposób spaghetti doskonale wpisze się w zasady piramidy żywienia i dostarczy energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dzieci, których przemiana materii jest znacznie większa niż osób dorosłych.
Dzieci doskonale wiedzą, co im smakuje i trzeba, komponując jadłospis, mieć to na uwadze. Ważne jest nie tylko to, czym je karmimy, ale też jak. Posiłki powinny wiązać się z przyjemną atmosferą – zaznacza psycholog dziecięcy Instytutu Matki i Dziecka, Kinga Dutkiewicz. Spaghetti jest więc doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad - dzieciaki zjedzą to, co lubią, a mamy będą miały pewność, że podają swoim najbliższym dobrze zbilansowany posiłek. Jakość Pudliszek oraz pozytywna opinia Instytutu Matki i Dziecka dają gwarancję zaufania. Nowe sosy do spaghetti Pudliszek to sprzymierzeniec każdej mamy - zapewniają sukces w kuchni i radość na buziach najmłodszych.
|