|
|
Problemy z trawieniem
|
|
Problemy z systemem trawiennym, bóle brzucha, nadwaga to często wynik niewłaściwej diety. Pojawiają się zwykle wtedy, gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i błonnika.
|
|
|
|
|
Błonnik jest substancją niezwykle ważną dla naszego samopoczucia. To mikroskopijne włókienka, z których zbudowane są komórki roślinne. Błonnik nie ma prawie żadnych wartości odżywczych, jednak jest niezbędnym składnikiem diety. Substancja ta, to po prostu kilka różnych związków, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka.
Frakcja rozpuszczalna błonnika (np. pektyny) zmniejsza zawartość kwasów żółciowych i cholesterolu we krwi. Dzięki temu pomaga hamować rozwój chorób krążenia. Frakcja nierozpuszczalna (np. celuloza, ligniny) pobudza trawienie i stymuluje przewód pokarmowy do pracy. Zapobiega ona zaparciom, wzdęciom, pomaga zachować korzystną florę bakteryjną w jelitach. Frakcja ta zwiększa także uczucie sytości, dlatego jest szczególnie cenna dla osób, pragnących stracić na wadze.
Na rynku dostępne są co prawda preparaty farmakologiczne, zawierające błonnik, jednak stosować je można wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Bezpieczny, naturalny błonnik znajduje się w niektórych owocach, jarzynach, warzywach strączkowych i nowym chlebie marki Schulstad Zdrowa Linia z ziarnami i błonnikiem owsianym. Jest to pieczywo, przygotowywane z ziaren żyta oraz pełnoziarnistej mąki żytniej i owsianej. Zawiera ono dodatek błonnika owsianego, witamin z grupy B, żelazo, cynk i magnez.
Żelazo jest konieczne do powstawania hemoglobiny, transportującej tlen w naszym organizmie, zaś kwas foliowy, czyli znajdująca się w pieczywie Schulstad witamina B1, jest niezbędnym składnikiem diety kobiet w ciąży. Zapobiega on powstawaniu wad wrodzonych u dzieci, a u dorosłych gwarantuje sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie około 18 gramów błonnika dziennie.
100 gramów chleba Zdrowa Linia z ziarnami i błonnikiem owsianym pokrywa 30% naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik, 35% zapotrzebowania na kwas foliowy i 17% zapotrzebowania na żelazo.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Problemy z trawieniem aby komentować bezpośrednio na forum.
Dalia napisała: (w dniu: 16-10-2006 10:56)
Ostatnio strasznie dużo w mediach mówi się o dobroczynnym działaniu błonnika pokarmowego, ale jak patrzę na opakowania produktów i porównuję zawarte w nich wartości odżywcze to błonnik znajduje się w zaledwie garstce produktów, a może błonnik jest dostępny np. w proszku i można dodawać go do potraw? renia_b napisała: (w dniu: 19-10-2006 9:32)
Dalia, podobno prawie każdy nieprzetworzony produkt roślinny stanowi dobre źródło błonnika.
błonnik w warzywach i owocach
- suche nasiona strączkowe (15-25%)
- owoce suszone (10-12%)
- porzeczki (czarne, czerwone, białe), truskawki, maliny (6-7%)
- marchew, pietruszka, bób, seler (3-6%)
- kapusta biała, pomidor, sałata (1-2,5%)
- jabłka, śliwki, gruszki, cytrusy, banany, ananasy, jagody (2%)
gdzie możesz znaleźć błonnik pokarmowy?
- pieczywo z ziarnami zbóż
- pieczywo z rodzynkami
- pieczywo żytnie
- ryż niełuskany
- produkty owsiane
- musli
- ziarna pszenicy
- kiełki jęczmienne
- kasza gryczana
- otręby
- fasola biała i fasola nerkowata
- groch
- groszek zielony
- soczewica
- daktyle
- figi
- suszone owoce tropikalne
- orzechy
- nasiona sezamu
- mak
- maślanka
- jogurt
- pierniki
- syrop
- syrop z owoców dzikiej róży
- sok pomarańczowy
do wyboru do koloru myślę że bez problemu ułożysz dietę bogatą w błonnik, pamiętaj tylko, że tak jak niedobór, tak i nadmiar błonnika jest niekorzystny. Dalia napisała: (w dniu: 19-10-2006 16:59)
zatem spróbuję jeść więcej produktów zawierających błonnik, skoro jest go sporo w tylu produktach, to faktycznie nie będę miała z tym problemu
dzięki Reniu
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|