|
konsystencja oraz lepkość wydobywają całą kwintesencję dania. Ryż do Risotto Arborio Halina to specjalistyczny produkt kulinarny, który pozwala na przygotowanie iście włoskiej potrawy z zachowaniem odpowiednich walorów smakowych oraz pożądanej konsystencji. Ryż do Risotto Arborio Halina jest wyjątkową odmianą o szerokich, lekko zaokrąglonych ziarnach. Ich niezwykła chłonność sprawia, że doskonale łączą się z różnymi rodzajami przypraw, zatrzymując ich smak i zapach. Właśnie dzięki temu risotto zyskuje właściwą intensywność smaku i aromatu. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna część wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Risotto to potrawa, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Przygotowanie tego dania nie jest ani szczególnie trudne, ani wyjątkowo czasochłonne, a z pewnością wprowadzi ożywienie do codziennego menu.
Halina poleca sprawdzony przepis na risotto z owocami morza
Składniki: 25 dkg mieszanki skorupiaków morskich, 2 szklanki bulionu drobiowego, 4 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej cebuli, 2/3 szklanki ryżu do risotto ( Halina Arborio), 1 liść laurowy, 1 papryczka chili, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz.
Przygotowanie: 3 łyżki masła rozgrzać w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz. Dodać liść laurowy, oczyszczoną i pokrojoną paprykę chili. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować, mieszając ok. 20min. 4-5 min przed końcem gotowania dodać opłukane na sicie owoce morza. Do gotowej potrawy dodać resztę masła oraz przyprawy, wymieszać. Serwować posypaną parmezanem.
|