|
Niezwykłe połączenie pysznej ryby, soczystych, czerwonych pomidorów i przyprawy curry, słynącej z doskonałych właściwości zdrowotnych i smakowych to orientalna propozycja firmy King Oscar – producenta żywności pochodzenia morskiego.
Egzotyczne przyprawy to element wyrafinowanej kuchni. Ich szczypta nadaje daniom wyjątkowego aromatu oraz niezapomnianego, ukierunkowanego smaku. Nieliczne z nich dodaje się do jedzenia także dla zwiększenia walorów wizualnych. Wśród nich Curry -narodowa przyprawa z Indii, będąca mieszanką takich składników, jak kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kminek rzymski, cynamon, imbir oraz sól - barwi potrawy na atrakcyjny żółty kolor. Po otwarciu za pomocą specjalnego kluczyka, 170 g puszki Filetów
z makreli w sosie pomidorowym z curry marki King Oscar, odkryjemy apetyczne filety z makreli
w klarownym, pysznym sosie pomidorowym, który za sprawą curry zyskał na smaku, wyglądzie i aromacie.
Makrela – ryba prosto z morza
Makrela - morska ryba okoniokształtna z rodziny makrelowatych to ważny gospodarczo gatunek konsumpcyjny. Ceniona za wartości zdrowotne, smakowe i niewysoką cenę jest jedną z najchętniej spożywanych ryb w naszym kraju. Miłośnikom makreli firma King Oscar dedykuje Filety z makreli w sosie pomidorowym z curry. Delikatne i soczyste filety bez ości doskonale sprawdzą się w roli składników pasty na kanapki, dodatku do makaronu lub sałatki. Zjedzone prosto z puszki w domu, na wycieczce, bądź w pracy odkryją przed nami morze możliwości kulinarnych i doznań smakowych. Na wysoką jakość propozycji firmy King Oscar wpływa dobór składników, ich pochodzenie oraz produkcja. Najważniejszy jest fakt, iż połów makreli odbywa się w stanie dzikim, w najczystszych wodach Morza Północnego, przy zastosowaniu metod przyjaznych dla środowiska. Mamy zatem pewność, iż ryby nie pochodzą z hodowli. W Gniewinie, w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym,
o światowym standardzie filety bez ości zanurzone zostają w sosie, będącym połączeniem smacznych pomidorów i egzotycznej przyprawy curry, a następnie dla zapewnienia wrażeń wizualnych ułożone ręcznie w 170 g, estetyczne puszki.
Makrela i curry – pysznie i zdrowo
Ryby są zdrowe. Każdy z nas o tym wie. Jednakże charakterystyczny, tranowy smak wielu gatunków nie wszystkim przypada do gustu. Makrela ma jednak to do siebie, iż jej mięso jest wyjątkowo smaczne, a w przypadku Filetów z makreli marki King Oscar z curry dodatkowo ciekawie przyrządzone, zachęcając tym samym do spożycia. Dlaczego warto jeść makrelę? Jest ona bogata
w białko, witaminy A, B2, B6, B12 i D oraz niezbędne minerały, takie jak fosfor i potas, a także kwasy Omega -3. Pod enigmatyczną nazwą Omega- 3 kryją się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki sam nie wytwarza, muszą być zatem dostarczane wraz z pożywieniem. Ten warunek sprawia, iż nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli NNKT. Korzyści dla zdrowia, jakie przynoszą kwasy Omega 3 wymieniać można bez końca. Obniżają ryzyko ataku serca, chronią przed cukrzycą, wspierają system immunologiczny, pomagają zwalczyć stany zapalne oraz poprawiają nastrój. Najlepszym źródłem tej wyjątkowej substancji są ryby żyjące w wodach zimnych, w tym makrele. Połowy dokonywane przez rybaków ze środowiska King Oscar odbywają się więc jesienią i zimą, kiedy to mięso ryb ma najlepszą jakość i najwyższą zawartość kwasów Omega – 3. Biorąc pod lupę Filety z makreli z curry marki King Oscar warto również podkreślić właściwości zdrowotne curry, a dokładnie kurkumy, która wchodzi w skład mieszanki curry. Najnowsze badania dowodzą, iż kurkuma – żółty barwnik roślinny, występujący w kłączach ostryżu indyjskiego, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zwiększając skuteczność chemio i radioterapii. Kurkuma wspiera również terapię osób cierpiących na artretyzm i demencję oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Makrela, sos pomidorowy i curry to apetyczne zestawienie, którego efektem jest 170 g puszka pełna zwartych, smacznych i przede wszystkim zdrowych Filetów z makreli marki King Oscar. Dzięki nim, Siedząc we własnej jadalni, można odwiedzić półkulę południową, gdzie zwyczaje kulinarne bazują na potrawach doprawionych niezwykłą mieszanką curry.
|