|
Składniki: Por, 2 ząbki czosnku, 1½ wywaru z warzyw, 3 ziemniaki, pół selera, kawałek imbiru, 3 grzybki suszone, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 200 g soczewicy Halina, 1 łyżka masła, pieprz, sól, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie: Soczewicę płuczemy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz, kmin, posiekany czosnek i pokrojony w talarki por. Smażymy mieszając, następnie zalewamy gorącym wywarem z warzyw i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, imbir, namoczone wcześniej suszone grzyby i przyprawy. Dodajemy do tego soczewicę. Gotujemy 25 minut na małym ogniu, stale mieszając, aż soczewica będzie miękka. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
|