|
Znajdziemy w niej również witaminę C, A i B2. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, obniża zawartość cholesterolu całkowitego i LDL, podwyższa poziom HDL. Jej niedobór sprzyja zmianom miażdżycowym tętnic i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, które wpływa destrukcyjnie na tętnice, natomiast wysycenie organizmu witaminą C obniża je. Pomidory są bogate w likopen i dzięki niemu chronią przed nowotworami, a także przyspieszają trawienie, wspomagają tez pracę nerek i utrzymują sprężystość tkanek.
SKŁADNIKI
• ½ dużego bakłażana
• ½ szklanki kaszy kuskus
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• sok z ćwiartki cytryny
• 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
• 60 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałki (lub sera feta)
• 9 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na połówki)
• oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej, doprawić solą i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
W przerwie wrzącym bulionem zalać kaszę kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.
|