|
Tak również opisać można rybną propozycję firmy King Oscar. Połączenie najlepszej jakości filetów śledziowych z ostrym pieprzem cayenne pozwoliło stworzyć wyśmienitą kompozycję, którą docenią nawet najbardziej wybredni smakosze.
Śledź to jedna z najbardziej popularnych i uwielbianych ryb w Polsce. Przyrządza się go na wiele sposobów – w śmietanie, w pomidorach, z oliwą i świeżo skrojoną cebulką, w przyprawie korzennej, czy z rodzynkami po żydowsku. Wymieniać by można bez końca, gdyż ryba ta świetnie komponuje się z różnymi smakami. Firma King Oscar proponuje natomiast wersję na ostro i to w postaci filetów. Filety śledziowe w pikantnym sosie z pieprzem cayenne z pewnością pobudzą nasze zmysły.
Pora na śledzia
Śledzie nierzadko goszczą na polskich stołach, a ich spożycie zwiększa się w szczególności w okresie postu. Mimo tego, iż wielokrotnie sięgamy po taką propozycję rybnych przysmaków, często nie zdajemy sobie sprawy z walorów odżywczych i zdrowotnych właściwości, które w sobie kryje. Śledź charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczów, a zwłaszcza dobroczynnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3. Spowalniają one proces starzenia się komórek, działają przeciwnowotworowo, a przede wszystkim korzystnie wpływają na układ krwionośny – obniżając poziom cholesterolu, rozszerzając naczynia krwionośne oraz przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów. Ryby te bogate są również w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takie jak witamina A, B2, B6, B12, D i E oraz żelazo, potas i selen. Ilość cennych składników zawartych w śledziu jest tak duża, że warto jest zwiększyć jego obecność w naszym jadłospisie. Możemy urozmaicić menu i obok tradycyjnych, śledziowych potraw, wprowadzić nowatorskie kompozycje smakowe. Filety śledziowe w pikantnym sosie z pieprzem Cayenne firmy King Oscar z pewnością będą stanowiły ciekawą propozycję. W 170 gramowej puszce zamknięte zostały filety śledziowe – najlepsze kawałki rybnego mięsa, pozbawione ości i tłuszczu. Specjalnie poławiane w stanie dzikim w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym śledzie są zwarte i delikatne, a dzięki połączeniu z ostrym pieprzem cayenne zyskały wyrazisty, niepowtarzalny smak.
By życie miało smak…
Trudno jest wyobrazić sobie dobrą kuchnię bez odpowiednich przypraw. Te najbardziej wyraziste i pikantne nie tylko poprawiają i wydobywają smak potrawy, ale również rozgrzewają nasz organizm i przyspieszają metabolizm. Niektórzy twierdzą, że działają również jak afrodyzjak. Do tej rodziny zalicza się także wykorzystany w daniu firmy King Oscar pieprz cayenne, inaczej zwany papryczką cayenne. Ten bliski kuzyn papryczki Jalapeno, to rodzaj bardzo ostrej przyprawy, wytwarzanej z papryki rocznej, która jest następnie suszona i mielona. Tak przygotowany ognistoczerwony proszek stanowi niezastąpiony dodatek do mięs, ryb, a nawet czekolady. Jego zdecydowany smak i aromat pobudza nasze zmysły, wzmacniając doznania smakowe. Doskonale współgra również z filetami śledziowymi firmy King Oscar, wydobywając z nich głębię i podkreślając ich delikatne mięso. Oprócz swoich nieocenionych właściwości kulinarnych pieprz cayenne charakteryzuje się również właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwbólowymi, dlatego też w połączeniu ze śledziem stanowi bardzo zdrowy posiłek.
|