w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Co czyha na żywność latem?
data publikacji: 18-07-2011 r.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców. O tym jak zachować na dłużej jakość, a w efekcie pierwotny smak oraz wartości odżywcze żywności opowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.

Wysoka temperatura jest doskonałą pożywką dla rozwoju chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni, na które są narażone m.in. świeże warzywa i owoce. – To prawda. Najbardziej popularne są czarne pleśnie z rodzaju Aspergillus niger rozwijające się w wilgotnych, pozbawionych tlenu warunkach (trudno ich nie zauważyć, ponieważ tworzą czarną narośl na powierzchni). Ich spożycie może doprowadzić do zatrucia żołądkowego. Co gorsza – niebezpieczne toksyny „osiedlają się” w wątrobie i innych tkankach, sprzyjając powstawaniu nowotworów. Przechowywanie niektórych warzyw i owoców w wysokiej temperaturze np. w zamkniętych plastikowych torbach czy pojemnikach może sprzyjać też rozwojowi bakterii z rodziny śluzowców. Ich spożycie powoduje zaburzenia przewodu pokarmowego – mówi Agnieszka Piskała.

Dlatego zwłaszcza w upalne, letnie dni niezwykle ważna jest dbałość o prawidłowe przechowywanie żywności oraz odpowiednie jej przygotowanie do spożycia. – Przede wszystkim należy bardzo dokładnie myć warzywa i owoce, również te, które obieramy ze skórki. Mimo, że niedostrzegalne gołym okiem, na ich powierzchni niejednokrotnie mogą znajdować się szczepy różnych drobnoustrojów – podkreśla Agnieszka Piskała.

Jak sobie z tym radzić? Lodówka, temperatura pokojowa, a może chłodna piwnica?

Każda grupa produktów spożywczych ma swoje określone właściwości i wynikające z nich zapotrzebowanie odnośnie temperatury, wilgotności, dostępu tlenu oraz miejsca przechowywania. – Najchętniej spożywane przez nas latem świeże warzywa i owoce nie powinny być wystawione na działanie słońca. Światło niszczy zawarte w nich witaminy nieodporne na działanie promieni UV, np. witaminę C. Dodatkowo silne nasłonecznienie powoduje szybkie więdnięcie warzyw, szczególnie liściastych – szpinak, sałata czy botwina tracą pod jego wpływem swoje właściwości organoleptyczne.

Warzywa o dużej zawartości wody takie, jak ogórki, kalarepa, rzodkiewka czy papryka dobrze jest przechowywać w lodówce. Powinny znaleźć się na jej najniższej półce czy też w dolnym pojemniku. Sałatę, koperek, natkę pietruszki również przechowujemy w lodówce – najlepiej jeśli będą owinięte w zwilżone wodą ręczniki kuchenne. Zanurzenie korzeni kopru czy natki pietruszki w wodzie powinno przedłużyć ich żywotność. Niewykorzystaną natkę lub koperek warto drobno posiekać i zamrozić w specjalnym plastikowym pojemniku. Dzięki temu zielenina się nie zmarnuje i może być doskonałym dodatkiem np. do zup.

Lodówki nie lubią natomiast pomidory. W chłodnym i wilgotnym środowisku szybko tracą swoją jędrność i zmieniają smak. Niedojrzałe pomidory lepiej przechowywać np. w kuchni, w temperaturze pokojowej. Ważne, aby nie były wystawione bezpośrednio na światło słoneczne.

Warzywa okopowe typu marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki lubią piwniczny chłód. Dzięki niemu na dłużej zachowują swoją wilgotność. Ciemne miejsce zabezpiecza je także przed utratą witaminy C, której są bogactwem. Czynniki te w połączeniu z dobrze osuszonym pomieszczeniem chronią warzywa okopowe przed kwitnięciem. Tych, które wypuściły już pędy nie powinno się spożywać. Proces kiełkowania przyczynia się do wzmożonego wytwarzanie solaniny, która jest substancją toksyczną powodującą zatrucia, biegunki, kolki, a nawet zaburzenia krążenia czy oddychania.

Umyj dokładnie przed jedzeniem

Agnieszka Piskała: – By jak najdłużej utrzymać właściwości organoleptyczne warzyw i owoców powinniśmy je myć bezpośrednio przed spożyciem, a przechowywać w takiej postaci, w jakiej przynieśliśmy je do domu. Styczność z wodą powoduje, że tracą jędrność, szybciej puszczają sok i zaczynają gnić, czego przykładem może być sałata. Pozostawienie na dłuższy czas wcześniej umytych malin czy truskawek pozbawia je również aromatu.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku jagód. Ten owoc leśny jest narażony na zakażenie bąblowcem, którego nosicielami są m.in. lisy. Pasożyt po przedostaniu się do organizmu człowieka może wywołać poważne schorzenia, „osiedlając” się na dłużej w naszym mózgu. Dlatego też bardzo ważne jest dokładne mycie jagód gorącą wodą.

Na kontakt z wodą źle reagują również grzyby. – Należy jak najszybciej przygotować z nich smaczne potrawy lub ususzyć czy zamrozić. Nie powinniśmy ich myć, gdyż błyskawicznie chłoną wodę, co skraca ich żywotność. By usunąć resztki igliwia i zabrudzenia należy przetrzeć je mokrą szmatką – mówi Agnieszka Piskała.

Kiedy folie, a kiedy pojemniki?

Zdaniem Agnieszki Piskały: – najmniej korzystnym sposobem przechowywania żywności są torebki foliowe. Ze względu na ich nieprzepuszczalność powietrza stwarzają warunki dla rozwoju drobnoustrojów. Jedzenie warto trzymać w plastikowych pojemnikach posiadających atesty do kontaktu z żywnością. Dzięki temu na dłużej zachowa swoją wartość odżywczą. Ważne jednak, by wkładane do nich produkty były odsączone z wody. Dużą popularnością cieszą się również pojemniki do pakowania próżniowego. – Doskonale sprawdzają się w przypadku warzyw, owoców czy serów. Nie powinniśmy jednak trzymać w nich mięsa i wędlin – w próżni ulegają psuciu ze względu na szybki rozwój bakterii beztlenowych. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być przechowywanie luzem. Niestety cierpią wtedy walory sensoryczne produktu, który szybciej więdnie, ulega przesuszeniu, traci kolor i smak.

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Co czyha na żywność latem?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB