z żurawiną, z płatkami wędzonej papryki, z czerwonym winem, z rodzynkami i miodem, z curry. To najnowsza, unikalna linia musztard KAMIS Specialite, która obejmuje 5 nowych produktów. Bogata i zróżnicowana oferta wyjątkowych smaków, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Musztarda Specialite Kamis z żurawiną, z curry i z czerwonym winem to pierwsze i jedyne takie propozycje na rynku polskim. Wszystkie musztardy w tej linii stanowią wyrafinowany i smaczny dodatek do dań na zimno i ciepło, do mięs pieczonych i grillowanych, jako składnik sosów.
Musztarda Specialite KAMIS z żurawiną
Jest to łagodna musztarda o kremowej konsystencji z dużymi kawałkami żurawiny o lekko słodkim smaku. To jedyna musztarda z żurawiną na polskim rynku. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych serwowanych zarówno na zimno, jak i na gorąco. Żurawina świetnie pasuje do mięs, jest smaczna i bardzo zdrowa. Stanowi źródło błonnika, wapnia, fosforu, jodu, witaminy C, B1, B2 oraz soli mineralnych. Od wielu lat jest stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób z nerek i pęcherza moczowego.
Musztarda Specialite KAMIS z żurawiną, 125 g, cena na półce: 5 zł
Cielęcina pieczona z estragonem w sosie cumberland
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania 2 godz. + czas marynowania
1 kg udźca cielęcego
2-3 łyżki soku z pomarańczy
3-5 łyżek galaretki porzeczkowej
100 g chrzanu
75 g masła
75 ml wina słodkiego
cukier
Produkty KAMIS:
2 łyżki Musztardy z żurawiną Specialite
Pieprz biały mielony
Estragon
Sól morska w młynku
Cielęcinę oprósz solą, pieprzem, estragonem, dokładnie posmaruj masłem, odstaw w chłodne miejsce na 12 godz. Następnie piecz 1,5 godz. w temp. 175 st. Do chrzanu dodaj pozostałe składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.
Musztarda Specialite KAMIS z płatkami wędzonej papryki
Jest to lekko pikantna musztarda z płatkami czerwonej papryki, które nadają jej ciekawy wędzony posmak. Ma apetyczny, intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. Stanowi doskonały dodatek do grillowanych potraw. Wędzona papryka świetnie komponuje się ze smakiem musztardy.
Musztarda Specialite KAMIS z płatkami wędzonej papryki, 125 g, cena na półce: 5 zł
Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i korniszonami aromatyzowana wędzoną papryką
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Polędwiczka wieprzowa 500 g
Boczek wędzony w plastrach 200 g
Korniszony 1 słoiczek
Oliwa 2-3 łyżki
Produkty KAMIS:
2-3 łyżki musztardy z płatkami wędzonej papryki Specialite
Majeranek
Pieprz czarny
Polędwiczki pokrój na porcje, rozklep, posmaruj musztardą z płatkami wędzonej papryki, oprósz z jednej strony majerankiem, przykryj plasterkiem boczku, połóż korniszony, mocno zawiń. Tak przygotowane polędwiczki oprósz solą, pieprzem, posmaruj oliwą, odstaw na kilka godz. Smaż na grillu ok. 25 minut.
Musztarda Specialite KAMIS z rodzynkami i miodem
Jest to łagodna musztarda o lekko słodkim smaku z dodatkiem rodzynek, miodu naturalnego i powideł śliwkowych. Ma apetyczną, kremową konsystencję. Stanowi idealny dodatek do mięs i drobiu oraz jest polecana jako składnik sosów do sałatek. Smak miodu, rodzynek i powideł wzbogaca i uszlachetnia smak musztardy.
Musztarda Specialite KAMIS z rodzynkami i miodem, 125 g, cena na półce: 5 zł
Cykoria z wędzonym łososiem i kremem miodowo-musztardowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
2 cykorie
400 g wędzonego łososia
100 g twarożku
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
50 g masła
Produkty KAMIS:
3 łyżki Musztardy z rodzynkami i miodem Specialite
Sól morska w młynku
Pieprz biały mielony
Twarożek zmiksuj z miodem, jogurtem i musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Liście cykorii delikatnie przesmaż na maśle. Na każdym ułóż wędzonego łososia i łyżkę kremu. Podawaj z cytryną.
Musztarda Specialite KAMIS z czerwonym winem
Jest to gruboziarnista musztarda na bazie czerwonego wina o wyrafinowanym, słodko-winnym smaku. Stanowi idealny dodatek do mięs podawanych na zimno oraz wędlin, a także jest polecana jako dodatek do sosów mięsnych i do sosów sałatkowych winegret. Czerwone wino doskonale komponuje się ze smakiem musztardy.
Musztarda Specialite KAMIS z czerwonym winem, 125 g, cena na półce: 5 zł
Ragout z dziczyzny z grzybami
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas marynowania
500 g łopatki lub karkówki z dzika
100 g kurek
100 g borowików
100 g wędzonego boczku
300 g ziemniaków
2 cebule
Produkty KAMIS:
3-5 łyżek Musztardy z czerwonym winem Specialite
5-7 owoców Jałowca
1 łyżeczka Rozmarynu
Pieprz czarny
Sól morska w młynku
Mięso z dzika pokrój na grubą kostkę, wymieszaj z musztardą z czerwonym winem, odstaw w chłodne miejsce na 48 godz. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na patelni, przełóż do garnka, następnie podsmaż mięso, dodaj do cebuli, podlej wodą i duś na małym ogniu ok. 75 minut. W trakcie dodaj podsmażone grzyby, kawałki boczku wędzonego, rozmaryn, jałowiec, pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dopraw solą i pieprzem, podawaj w wydrążonym chlebku.
Musztarda Specialite KAMIS z curry
Jest to łagodna musztarda z dodatkiem curry o charakterystycznym orientalnym smaku. Orientalny smak nadają jej przyprawy, które składają się na mieszankę curry: kurkuma, kolendra, kozieradka, czosnek, kmin rzymski, papryka słodka, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i chili. Musztarda ma apetyczny, żółty kolor i gładką, jedwabistą konsystencję. Stanowi idealny dodatek do potraw z drobiu i wieprzowiny. Jest to jedyna musztarda z curry na polskim rynku.
Musztarda Specialite KAMIS z curry, 125 g, cena na półce: 5 zł
Kurczak nadziewany musem z łososia w delikatnym sosie musztardowym z curry
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut
400 g piersi z kurczaka
150 g filetu z łososia
200 g śmietanki 30%
50ml białego wina
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Produkty KAMIS:
2-3 łyżki Musztardy z curry
Pieprz biały
Sól morska w młynku
Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem, ułóż na nich zmiksowanego łososia, dokładnie zwiń. Posmaruj delikatnie oliwą, wstaw na 25 minut do piekarnika w temp. 110 st. W rondelku zagotuj wino, dodaj śmietankę, musztardę z curry, gotuj na małym ogniu kilka minut, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku.