|
Jak temu zaradzić? Wiązać supełki na chusteczkach, otaczać się samoprzylepnymi karteczkami, ustawiać przypomnienia na telefonie?
Każdy z nas posiada dwa główne systemy pamięci: pamięć długotrwałą i krótkotrwałą. Pierwsza odpowiada za głębokie wspomnienia, umiejętności, doświadczenia, reguły i oceny. Druga – krótkotrwała, choć bardziej szczegółowa, jest bardziej podatna na zakłócenia i zapomnienie. To dlatego mimo najszczerszych chęci nie potrafimy powiedzieć co jedliśmy wczoraj na obiad lub jakiego koloru sukienkę miała na sobie ta rudowłosa kobieta (ew. ,,jaka kobieta?”). Jest jednak sposób, aby pamięć wzmocnić i przedłużyć oraz sprawić, że przechowywane w niej informacje będą jasne i szczegółowe – odpowiednia dieta
Dieta powodująca lepszą pamięć i koncentrację powinna zawierać witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, kwas foliowy i mikroelementy: magnez, wapń, cynk, potas, żelazo oraz fosfor. Po przeanalizowaniu składu wszelkich ziaren i orzechów, które cieszą się szczególnym uznaniem w kwestii poprawy pamięci i koncentracji okazuje się, że prawdziwym zwycięzcą jest słonecznik. Jego ziarna są jak multiwitamina – zawierają prawie wszystkie wymagane przez mózg składniki odżywcze. W niewielkim ziarenku możemy odnaleźć dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, niezwykle przydatnej folacyny (kwas foliowy), potasu, żelaza i cynku.
Słonecznik lubi praktycznie każdy - zauważa Marek Kołodziejewski, Brand Manager marki Mogyi Polska, producenta przekąsek, m.in. słonecznika. Sięgają po niego zarówno dzieci, ponieważ jest smaczny i dodaje naturalnej energii, jak i młodzież i dorośli – nie od dzisiaj przecież wiadomo, że łuskanie słonecznika pomaga w walce z różnymi nałogami. Ci natomiast, którzy obierać ziarenek nie lubią, sięgają po nasz smażony słonecznik łuskany, który zresztą świetnie sprawdza się także w kuchni, np. jako dodatek do sałatki.
|