|
W Polsce moda na fusion trwa już kilka lat, jednak potrawy inspirowane tą ideą możesz przyrządzić również w domu. To naprawdę bardzo proste! Wielowarstwowa sałatka Marty to kolejna pyszna propozycja na karnawałowe stoły.
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 80 minut
Danie dla czterech osób
Kuchnia fusion
· Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr – 1 opakowanie
· Karkówka – 400 gramów
· Czerwona cebula – 2 sztuki
· Tortilla – 4 placki (ewentualnie opakowanie nachos)
· Papryka czerwona – 1 sztuka
· Papryka żółta – 1 sztuka
· Pomidor – 2 sztuki
· Sałata lodowa – 100 gramów
· Majonez Hellmann’s – 80 mililitrów
· Ketchup Hellmann’s – 80 gramów
· Olej słonecznikowy – 150 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Do mięsa dodaj jajko oraz Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.
2. Odmaż mięso na patelni, a następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.
3. Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulę i papryki posmaruj lekko tłuszczem, a następnie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 -15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
5. Paprykę przełóż do miski i nakryj folią. Upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi. Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.
6. Cebulę i sałatę pokrój w paski.Z dresingu dołączonego do Fixu Knorr przygotuj sos łącząc go z majonezem i ketchupem.
7. Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę, nałóż na nią część sosu, a następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Na wierzch wyłóż upieczone warzywa, posmaruj całość pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.
|