|
Jeśli przygotujemy ją na bazie nowego koncentratu pomidorowego Pudliszki z nutką bazylii, przez całą jesień i zimę będzie pachnieć dojrzałymi w słońcu pomidorami i letnimi ziołami.
Latem pomidory są najlepsze. Dojrzałe i soczyste, z dodatkiem aromatycznych ziół stanowią podstawę wielu pysznych potraw. Letnie smaki można zatrzymać w kuchni przez cały rok dzięki nowemu koncentratowi pomidorowemu Pudliszki z dodatkiem bazylii. Powstaje on z dojrzewających w słońcu pomidorów, których smak jest kluczem do udanej zupy pomidorowej. Dodatek świeżej bazylii nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Koncentrat z bazylią uzupełnia gamę dotychczas dostępnych produktów Pudliszek z ziołami, czosnkiem i cebulą, dzięki którym można wyczarować pyszne nowe wersje tradycyjnej zupy pomidorowej.
Koncentrat pomidorowy z bazylią to nie tylko smak, ale też bogactwo dobroczynnych składników. Pomidory są bogate w magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i witaminy K, C oraz witaminy z grupy B. Zawierają też likopen, czyli znany przeciwutleniacz. Jego stężenie wzrasta w przetworzonych produktach pomidorowych, takich jak koncentrat. Bazylia to zaś przyprawa o miłym, korzennym, słodkawym smaku i zapachu. Udowodniono, że pozytywnie oddziałuje ona na nasz układ trawienny: ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, przeciwzapalanie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości przeciwdepresyjne. Jej spożycie przyczynia się do poprawy nastroju i dodaje energii. Bazylia najlepiej komponuje się z daniami z pomidorów, a wśród nich z lekką zupą pomidorową.
Według badań przeprowadzonych na zlecenie firmy HJ Heinz Polska, aż 95% Polaków wykorzystuje w kuchni koncentrat pomidorowy jako bazę do potraw. Co więcej, 53% używa koncentratu przynajmniej raz w tygodniu. Jest on przede wszystkim podstawowym składnikiem zupy pomidorowej (80%).
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z NUTKĄ BAZYLII
Składniki:
- koncentrat pomidorowy Pudliszki z bazylią
- włoszczyzna
- żeberka, wołowina lub drób
- śmietana do zupy (18% - 22%)
- makaron lub ryż
- listek świeżej bazylii do dekoracji
- sól do smaku.
Przepis:
Do wywaru warzywno-mięsnego (lub ugotowanego bulionu) dodaj koncentrat Pudliszki w ilości, jakiej zwykle używasz. Dokładnie wymieszaj. Kiedy poczujesz delikatny zapach bazylii wydobywający się z garnka, to będzie znak, że pomidorowa niedługo będzie gotowa. Następnie dodaj śmietanę (dla lepszego efektu można ją ubić). Na talarze wyłóż ugotowany makaron lub ryż i zalej zupą. Na koniec dla dekoracji dodaj kleks bitej śmietany oraz listek świeżej bazylii.
Pudliszki życzą smacznego!
|