Dzisiejsza Japonia, choć jest krajem bardzo nowoczesnym wiele czerpie ze swojej tradycji i historii. Tym, co łączy wszystkie pokolenia Japończyków – dziadków, rodziców i młodzież jest z pewnością tradycja picia herbaty. Dziś dzięki Irving Tea Planet Japanese Hana Sencha mamy możliwość delektować się najpopularniejszym w Japonii gatunkiem herbaty - Sencha uszlachetnionej płatkami róży i olejkiem różanym.
Sencha jest najpopularniejszą japońską herbatą, w bezpośrednim tłumaczeniu jej nazwa oznacza „herbatę duszoną”. Po zebraniu liście Senchy poddaje się działaniu pary, zwija i suszy w bardzo wysokiej temperaturze. Finalnie jej liście mają postać igieł. Mocna, zielona herbata wpływa korzystnie na organizm, wspomagając jego działanie i odporność oraz likwidując zmęczenie, przywraca równowagę organizmowi, przynosząc spokój ducha i harmonię ciała, tak bardzo cenione w kulturze Dalekiego Wschodu. Sencha jest bogata witaminę C. Bardzo dobrze wpływa na trawienie, szczególnie polecana jest po posiłkach. Często dodaje się do niej płatki kwiatów róży lub jaśminu, które pobudzają zmysły. W Japonii w zimnych porach roku pije się ją na gorąco, natomiast w ciepłych podaje schłodzoną.
Irving Tea Planet Japanese Hana Sencha
Herbata przyrządzona tak jak pije się ją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Łagodny smak zielonej senchy połączonej z płatkami róż i olejkiem różanym delikatnie pobudza zmysły. Daje napar o delikatnym smaku i jasnej barwie. Parzenie Senchy powinno trwać 1-2 minuty i odbywać się w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Sugerowana cena za opakowanie 20 kopertek – 6 pln
Futo maki sushi z herbacianym ryżem
Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania 90 min.
Składniki:
4 arkusze wodorostów nori
1 szklanka ryżu do sushi
200 g filetu z łososia
1 ogórek
1 awokado
4 paski tykwy
4 kawałki marynowanej rzodkwi
2 łyżeczki wasabi
50 ml gotowego sosu do ryżu
1 saszetka herbaty Irving Tea Planet Hana Sencha
Sposób przygotowania:
Z herbaty przygotować pełną szklankę mocnego naparu, zalać nią wypłukany ryż i gotować kilka minut pod przykryciem, odstawić na 20- 30 min. nie mieszając. Następnie przełożyć ryż do miski, lekko wystudzić, wlewać sos do ryżu mieszając. Odstawić do wystygnięcia przykryty ścierką. Na macie bambusowej ułożyć nori, 2/3 wodorostu przykryć cienką warstwą ryżu, na który układać należy pokrojone w cienkie paski składniki. Dokładnie zrolować. Czynność powtórzyć z każdym arkuszem nori. Każdą rolkę pokroić na 8 kawałków, wilgotnym nożem.
Pstrąg nadziewany szparagami i jaśminowym ryżem
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 50 min.
Składniki:
4 filety z pstrąga
100g ryżu do sushi
4 zielone szparagi
1 arkusz nori
2-3 łyżki masła
2 saszetki zielonej herbaty Irving Jasmine Green
pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w 120 ml wody z dodatkiem herbaty, odstawić na 30 min. Filety z pstrąga, oprószyć pieprzem cytrynowym, na każdy położyć pasek nori, przykryć ryżem, na wierzch ułożyć 3-4 kawałki ugotowanych szparagów. Całość zrolować, spiąć wykałaczką. Każdy kawałek posmarować masłem, piec 12 minut w temp. 150 st.