By zachować naturalność i podkreślić pyszny smak sałatek, wystarczy dodać jeden z sosów sałatkowych Kamis Fit up! Do wyboru, do koloru, dobrane temperamentem i charakterem do sałatek z różnorodnych składników: WŁOSKI, PROWANSALSKI, PIKANTNY, KOPERKOWY oraz nowość - sos KLASYCZNY. Sosy sałatkowe Kamis Fit up! są wzbogacone błonnikiem owsianym, który pozytywnie wpływa na przemianę materii. Nie zawierają soli ani substancji wzmacniających smak i aromat, a zioła, przyprawy, owoce, ziarna zbóż, które są w ich składzie, nadają sałatkom niepowtarzalny smak i aromat.
Zmysłowa lawenda i kojącą melisa, odświeżająca truskawka z aromatem szałwi, pobudzające chili w kompozycji słonecznych pomidorów, intensywny czosnek ze słodką papryką i delikatnym koperkiem czy chrupkie nasiona słonecznika i prażone ziarna soi… to wszystko można odnaleźć w sosach Kamis Fit up! I wiele więcej, bo każdy z tych składników ma również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego sosy Kamis Fit up! to również naturalny wybór zarówno dla miłośników zdrowej diety, jak i dla całej rodziny. Warto dodać, że sosy sałatkowe Kamis Fit up! polecane są w diecie bezsolnej lub dla osób, które po prostu chcą ograniczyć spożycie soli. Składniki sosów doskonale komponują się z sałatkami i w ten sposób nadają im wyjątkowy smak i aromat bez dodatku soli.
Nowością w rodzinie sosów sałatkowych
Kamis Fit up! jest Sos KLASYCZNY. Jest przeznaczony do najbardziej klasycznych połączeń składników w sałatkach – świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami czy pieczonymi mięsami. Sos klasyczny to mieszanka aromatycznych płatków czosnku, płatków papryki słodkiej, koperku, szczypiorku, kminku, pieprzu białego z błonnikiem owsianym. Ma czosnkowo-koperkowy aromat, nadaje sałatkom zdecydowanego charakteru.
Czosnek uważany jest za doskonały środek wzmacniający, jest znany ze swojego bakteriobójczego działania. Jest naturalnym antybiotykiem, niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Obecność zawartych w nim związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi. Podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Jest wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie.
Kamis Fit up! Sos Sałatkowy PROWANSALSKI jest polecany jako najlepszy dodatek do sałatek z wszelkiego rodzaju sałat z dodatkiem surowych warzyw. Jest też doskonały do sałatek owocowych. Stanowi kompozycje płatków nagietka, kwiatów lawendy, melisy, estragonu, natki pietruszki, czosnku, pieprzu czarnego i błonnika.
Płatki nagietka zawierają najwięcej aktywnych składników, które przyspieszają trawienie, działają uspokajająco oraz regenerująco. Kwiat nagietka posiada działanie przeciwskurczowe na przewód pokarmowy i drogi żółciowe - związki zawarte w surowcu posiadają zdolność wiązania niektórych endogennych toksyn i ułatwiają ich wydalanie.
Melisa od wieków stosowana medycyna naturalna wykorzystuje melisę w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Działa zbawiennie na układ trawienny, działa przeciwskurczowo i rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit - usprawnia prawidłowa przemianę materii. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Intensywny, cytrynowy aromat i przyjemny smak - korzenny z nutą goryczy - czyni z melisy nieocenioną przyprawę, którą doskonale podnosi walory smakowe zup, potraw z drobiu czy sałat. Melisa świetnie komponuje się z pomidorami, ogórkami i owocami nadając im orzeźwiający, cytrynowy smak i oryginalny aromat.
Estragon ma pikantny, lekko gorzki smak i pokaźną porcję witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zalecane jest stosowanie estragonu jako przyprawy leczniczej w dietach z ograniczeniem soli.
Kamis Fit up! Sos Sałatkowy WŁOSKI to połączenie smaku owoców i aromatycznych ziół z dodatkiem szałwi i błonnika. W swoim składzie ma typowe włoskie zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn oregano, które tworzą niezwykłe połączenie z suszonymi truskawkami. Ma delikatnie pikantny smak, który nadaje pieprz czarny oraz czosnek. Można go dodać do oliwy z octem, jogurtu czy majonezu light i połączyć z ulubionymi warzywami. Doskonale komponuje się z sałatkami z surowych warzyw.
Truskawki to dużo smaku i mało kalorii. W 100 g truskawek znajduje się 60 mg wit. C, 100 mg wit B2, 30 mg wit B1, wit B3 oraz sporą ilość potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu. Ten witaminowy koktajl jest bardzo niskokaloryczny - truskawki zawierają 90%n wody i tylko 38 kalorii.
Rozmaryn ma orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący smak. Pobudza wydzielanie enzymów przewodu pokarmowego i poprawienia apetytu.
Bazylia wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, przeciwdepresyjne i przeciwzapalnie. Zapobiega wzdęciom, poprawia nastrój i dodaje sił oraz zwiększa apetyt. Wszystkie rodzaje bazylii zawierają olejki eteryczne, garbniki i witaminy.
Kamis Fit up! Sos Sałatkowy PIKANTNY to kolorowa i aromatyczna mieszanka suszonych pomidorów, papryki słodkiej oraz chili doprawionych czosnkiem i natką pietruszki. Sos ma pikantny smak przełamany słodkim smakiem pomidorów. Ma intensywny czerwony kolor. Doskonale komponuje się z sałatkami z dodatkiem ryb, krewetek i owoców morza.
Czerwone jest zdrowe. Papryka dzięki zawartej w jej włóknach kapsycynie posiada właściwości lecznicze. Alkaloid ten działa podobnie jak witamina A,C czy E tj. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że chili przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. W latach dwudziestych naszego stulecia, węgierski biochemik Albert Szent - Gyorgi rozpoczął badania nad chili. Wkrótce też wyodrębnił z niej kwas askorbinowy - popularną witaminę C. W 1937 roku został za to odkrycie wraz z papryką nagrodzony Nagrodą Nobla. Papryka zyskała sławę, okazało się, że oprócz witaminy C ma jeszcze A, P, B1, B2.
Pomidory to najlepsze źródło likopenu - witaminy-antyoksydantu, która wyróżnia się doskonałymi właściwościami przeciwutleniającymi. Posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami (m.in. zawał serca, choroby neurologiczne), a przede wszystkim przed rakiem W organizmie człowieka likopen przekształca się w witaminę A.
Cebula ma podobne do czosnku właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową
Kamis Fit up! Sos Sałatkowy KOPERKOWY to "chrupiąca" kompozycja prażonych orzeszków sojowych i nasion słonecznika w aromatycznym towarzystwie ziół i przypraw. Sos ma oryginalny, ciekawy smak, apetyczny wygląd, przepiękny aromat z dominującą nutą koperku i porcje dobroczynnego błonnika. Sos sałatkowy Koperkowy to doskonały sposób na sałatki i wzmocnienie sił witalnych, bo zawarte w ziarnach słonecznika i soi witaminy, minerały, białka i tłuszcze stanowią prawdziwy koktajl naturalnej energii.
Aromatyczna pietruszka, koperek i szczypiorek oraz nuta orzeźwiającego kminku, pełne wyrazu czosnek, cebula i pieprz biały nadaj mieszance pożądany wyraz, harmonijny smak i aromat. Dlatego Sos Sałatkowy Koperkowy polecany jest do sałatek ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczak szynki i innych mięs.
Na bazie Sosu Koperkowego można również przygotować doskonały sos winegret - do aromatycznej mieszanki wystarczy dodać ocet winny, balsamiczny lub jabłkowy Kamis.
Słonecznik i soja - Samo zdrowie!
Ziarna słonecznika to doskonałe źródło błonnika, witaminy E, folacyny i cynku stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych do utrzymania naszej dobrej formy fizycznej. Słonecznik stanowi również źródło fitosteroli, grupy chemicznych związków roślinnych korzystnie wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę pracy serca. Soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Ziarna soi dostarczają witamin, szczególnie witamin z grupy B (witamina B1, B2, B6) oraz składników mineralnych: potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg). Badania naukowe dowodzą, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Może być również pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu. Ochronnie na serce wpływają zawarte w soi izoflawony, działające jako przeciwutleniacze. Soja to również doskonałe źródło białka.