|
Składniki:
NA KRUCHE CIASTO
-3 szklanki mąki krupczatki
-1 kostka (250 g) margaryny
-2 żółtka
-0,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2-3 łyżki śmietany
Strop czekoladowy:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1 szklanka cukru
-6 łyżek wody
oraz:
-20 dag rodzynek BAKALLAND
-15 dag orzechów BAKALLAND
-5 dag skórki pomarańczowej BAKALLAND
-10 dag suszonych moreli BAKALLAND
-1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Przepis:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, aż zacznie przypominać swoją konsystencją kaszę. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko i zgrabnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć je i wyłożyć nim formę o wymiarach 25x36 cm, formując na brzegach wałeczek. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem, a na wałeczku wycisnąć zgrabne paseczki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20-25 minut. Zarumienione na złoto, odstawić do wystudzenia.
SYROP CZEKOLADOWY:
Tabliczki czekolady zetrzeć na tarce. Z cukru i wody ugotować syrop. Gdy zacznie gęstnieć dodać czekoladę i mieszać aż do idealnego połączenia składników.
MAZUREK PROSTO Z BAKALANDII:
Większe bakalie posiekać a pozostałe użyć w całości.
Wystudzony spód mazurka posmarować dżemem a następnie pokryć równomiernie bakaliami. Całość polać wystudzonym syropem czekoladowym.
|