Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu. By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne. Doradzono, jak wysiewać pestki, kiedy przesadzać młodą roślinę i jak ją nawozić. Osobny rozdział poświęcono niezwykłym właściwościom leczniczym i kosmetycznym owoców egzotycznych. Dowiesz się z niego, jakie owoce powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku i dzieci, a także jak zafundować sobie egzotyczną maseczkę pielęgnującą lub orzeźwiającą herbatę owocową. W książce opisano także różne sposoby wykorzystania owoców egzotycznych w kuchni. Przepisy na dania pikantne, ciasta, kolorowe desery, sałatki, napoje i konfitury zainteresują z pewnością każdego smakosza.