Komponuje się z większością mocnych alkoholi, znakomicie nadaje się również do koktajli „dziewiczych”. Hellena przedstawia drinki na bazie toniku z różnych szerokości geograficznych.
Tonic Hellena jest współczesną wersją napoju, wymyślonego ok. 1825 roku w brytyjskiej armii. Regularnie podawano go wojskowym stacjonującym w należących wówczas do Korony Brytyjskiej Indiach – jako lekarstwo. Zawierał pochodzącą z południowo amerykańskich drzew leczniczą substancję – chininę, dzięki czemu chronił przed malarią. Aby gorzkawy smak lekarstwa nie znudził się żołnierzom, zaczęto do niego dolewać aromatycznego ginu. Dorzucano do szklanek również po plasterku cytryny lub limonki. Zawarte w tych cytrusach witaminy miały dodatkowo chronić pijących przed inną groźną chorobą – szkorbutem.
Z czasem tonik zagościł w barach całej kuli ziemskiej. Okazało się, że nie tylko zaspokaja pragnienie lepiej niż większość słodkich owocowych napojów, ale także znakomicie komponuje się z innymi wysokoprocentowymi alkoholami. Drinki oparte na Toniku Hellena należą do grupy wytrawnych „longów” (20-30% zawartości alkoholu), o wielowarstwowym aromacie. Przygotowując je, powinno się postępować podobnie, jakby używało się ginu. Do szklanki należy nalać 40 cl wybranego alkoholu, dopełnić ją Tonikiem Hellena, a na końcu dodać plasterek silnie kwaśnej limonki – przy alkoholach o ostrzejszych, bardziej zróżnicowanych aromatach lub cytryny – przy alkoholach o delikatniejszym charakterze.
Tonic Hellena pogłębi smak koktajli opartych na słowiańskiej wódce, południowoamerykańskiej tequili i japońskim sake. Doda delikatności drinkom opartym na koniaku, a mieszankom z rumem – zdecydowanego, wytrawnego charakteru. Wielu barmanów wykorzystuje go m.in. jako zamiennik wody w popularnym drinku Mohito. Tonic Hellena można pić również na sposób irlandzki – z whiskey i lodem (to tzw. Leperchaum – po polsku Leprikon).
Warto wiedzieć, że swój unikalny drink z dodatkiem toniku posiada również Polska. Popularnego Szprycera na całym świecie przygotowuje się zazwyczaj z białego wina i wody sodowej. Jednak PRL-owscy barmani zaczęli stosować do tego celu półwytrawne i półsłodkie wina czerwone i różowe oraz właśnie tonic. Aby uzyskać dzisiaj ten kultowy smak, należy wino i schłodzony Tonic Hellena pomieszać w proporcjach 2:3, a następnie dorzucić plasterek cytryny.
Choć gorzkawy tonik zazwyczaj kojarzy się z napojami dla dorosłych, można go z powodzeniem wykorzystywać również w bezalkoholowych koktajlach dla dzieci. Gdy wymieszamy go z sokiem – np. truskawkowym, wiśniowym, jabłkowym lub cytrusowym – uzyskamy napój jednocześnie o głęboko owocowym smaku i niezwykłych właściwościach orzeźwiających. Tonic Hellena sprawdzi się tu szczególnie dobrze – nie zawiera bowiem żadnych sztucznych substancji słodzących.
Tonic Hellena: pojemność 1,25 l
cena: 1,59 zł