|
Dzienna porcja ryb zalecana kobiecie wynosi około 150g. Lepiej by była to ryba mrożona niż z puszki, ponieważ proces sterylizacji niszczy wiele cennych substancji. W Polsce średnie roczne spożycie ryb na osobę wynosi nieco ponad 4,32 kg. Dla porównania we Francji, Włoszech czy Grecji spożycie ryb przekracza 20 kg na osobę rocznie. Najwięcej ryb jedzą Irlandczycy – każdy z nich prawie 92 kg rocznie.
Ryby są cennym źródłem nie tylko tłuszczu o odpowiednim składzie kwasów tłuszczowych, ale również łatwo przyswajalnego, o wysokiej wartości biologicznej białka. Zawartość białka w mięsie ryb jest zależna od gatunku ryby i waha się w granicach od 16,3 g do 23,7 g na 100 g części jadalnej. W rybach skład białka jest bardzo zbliżony do składu aminokwasowego białka innych rodzajów mięsa, a jednocześnie ryby są lekko strawne i łatwiej przyswajalne. Obecność tych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotna ze względu na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu w organizmie.
Mięso ryb jest również znaczącym źródłem fosforu (odpowiedzialny za kości i nerki), magnezu (wzmacnia kości i mięśnie), witaminy A (zapobiega nowotworom i wzmacnia odporność) i D (dba o mięśnie, stan skóry) oraz witamin grupy B (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego).
Wartość energetyczna ryb jest zróżnicowana ze względu na różnice w zawartości tłuszczu pomiędzy gatunkami ryb. Najniższą wartość energetyczną wśród ryb morskich mają dorsz i mintaj (ok. 75 g w 100g ryby) jest ona dwa razy większa w przypadku ryb tłustych - makreli, śledzia czy łososia.
Ryby zawierają także spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie omega-3, które zapobiegają chorobom serca (obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów), regulują pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Niestety organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wyprodukować nienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego muszą być przyjmowane w pożywieniu. Kwasy te są także niezbędne dla prawidłowego rozwoju oczu i mózgu dziecka w okresie płodowym, o czym powinny pamiętać przyszłe mamy.
|