Produkty Knorr stanowią doskonałą bazę do przyrządzenia pysznych, tradycyjnych dań, które nie zabiorą nam zbyt wiele czasu, a ich smak zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia.
Zastanawiasz się, jak w natłoku codziennych obowiązków przygotować wyjątkowe święta? Knorr pomoże w przyrządzeniu wielkanocnych przysmaków. Żurek i barszcz biały Knorr stanowią doskonałą podstawę wielkanocnych zup, a dzięki przyprawom i sosom do potraw mięsnych i sałat masz pewność, że łatwo, a przede wszystkim szybko, otrzymasz smaczne potrawy, które z pewnością ucieszą Twoich bliskich. W wielkanocne przygotowania chętnie włączą się dzieci. Dzięki ich pomocy czas spędzony w kuchni będzie również doskonałą zabawą. Wspólne gotowanie rozpocznijcie od faszerowanych jajek. To proste danie nie zabierze dużo czasu, a dzieci z chęcią wezmą udział w świątecznej krzątaninie. Mali kucharze mogą zająć się mieszaniem farszu lub układaniem jajek w ciekawą kompozycję na talerzu, mogą tez udekorować talerz sałatą i rzodkiewkami.
Jaja pełne smaku
- 5 szt. kurzych jaj ugotowanych na twardo
- 300 g wędzonego łososia
- 100 g majonezu Hellmann’s
- 100 g naturalnego serka Rama Creme Bonjour
- Przyprawa w mini kostkach Pieprz kolorowy
- Czerwony kawior albo czarne oliwki – do dekoracji
|
Przygotowanie:
Jaja obierz, przekrój na pół i zetnij końcówki tak, aby łatwo można było je umieścić na półmisku. Serek, majonez i płaty wędzonego łososia zmiksuj za pomocą specjalnej przystawki miksera na jednolitą masę. Jeżeli nie masz miksera, pokrój cienko łososia, a następnie wymieszaj go z serkiem i majonezem. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Pieprz kolorowy. Masę przełóż w rękaw cukierniczy zakończony dekoracyjną końcówką i wyciśnij różyczki na powierzchni połówek jaj. Jaja udekoruj odrobiną czerwonego kawioru lub kawałkiem czarnej oliwki. Sugerowana cena opakowania Przyprawy w mini kostkach Pieprz kolorowy (10x 3.5g) to: 1,64 zł
Żurek – król świątecznego obiadu
Żurek lub barszcz biały to zupy królujące na wielkanocnym stole. Żur preferują mieszkańcy południa i południowo-zachodniej części kraju, barszcz biały jest domeną Polski centralnej i wschodniej. Na bazie Żurku Knorr możemy przygotować tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą. Chcąc nieco zaostrzyć smak ulubionej zupy, dodajmy trochę chrzanu pod koniec gotowania. Wielkanocny żur wzmocni i rozgrzeje podczas wiosennych wietrznych dni, kiedy mamy, jak to w kwietniu, „trochę zimy, trochę lata”. Przygotowanie tej potrawy, według oryginalnej receptury na zakwasie z mąki żytniej, trwa około 5 dni. Przygotowanie Barszczu Białego lub Żurku Knorr, zajmie nam zaledwie 15 minut, a o dodatkach decydujemy sami.
Inspirujący przepis na żurek
- 1 torebka Żurku domowego Knorr
- 6 małych pieczarek lub 100 g białej kiełbasy – pokrojonej i podsmażonej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- 1 jajo na twardo
|
Przygotowanie:
Przygotuj Żurek domowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Po zagotowaniu się żurku dodaj podsmażoną kiełbasę lub pieczarki i gotuj dalej zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie dodaj łyżkę wrzącego żurku do śmietany, zamieszaj i przelej z powrotem do garnka. Tuż przed podaniem zupy wzbogać ją chrzanem, pietruszką oraz jajkiem na twardo. Z jednej torebki żurku lub barszczu białego Knorr uzyskasz 4 talerze zupy. Apetycznie pachnącą zupę na Wielkanoc otrzymamy także z Żurku z wędzoną kiełbasą i majerankiem Knorr, którego przygotowanie zajmie nam jedynie kilka minut. W tym przypadku dodajemy ugotowane na twardo jajka, całość podgrzewamy i… gotowe! Sugerowana cena opakowania Żurku Knorr (54 g) to: 1,76 zł Sugerowana cena opakowania Barszczu białego Knorr (50 g) to: 1,76 zł Sugerowana cena opakowania Żurku z wędzoną kiełbasą i majerankiem Knorr (1,25 l) to: 5,09 zł