|
Składniki:
350 g cielęciny, 150 g wątroby cielęcej, 200 g karkówki, 150 g słoniny, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, mały por, mała marchewka, kawałek selera, cebula, sól, olej oraz następujące produkty Galeo: 2 łyżeczki Przyprawy do farszu mięsnego i pasztetów, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna Ziela angielskiego, 3 Liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę, karkówkę i słoninę obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, podlać wodą, przykryć i dusić ok. 2 godzin w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Wątrobę pokroić w plastry, podsmażyć. Kajzerkę namoczyć. Dodać jajka, przyprawić Przyprawą do farszów i pasztetów i dokładnie wymieszać. Masa musi być smarowna. Gdyby była za sucha dolać nieco wywaru z duszenia. Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanej bułką formy (może być podłużna lub okrągła), przykryć folią i piec w temp. 180 st. Celsjusza przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się nie przyrumienił.
autor: / źódło: / opracowanie:
Galeo
|