Wszystkie odmiany pieczywa wytwarzane są z pełnych ziaren i mają małą wartość kaloryczną.
O dobroczynnym wpływie pieczywa pełnoziarnistego na system trawienny, a co za tym idzie na zachowanie smukłej sylwetki, wiemy już od dawna. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo pełnoziarniste, wielozbożowe oraz żytnie, podkreślając jego przewagę nad pieczywem pszennym.
Fitosterole przeciwdziałają miażdżycy
Nowością marki Orico jest pieczywo lekkie ze sterolami roślinnymi. Ogólnoświatowa tendencja do stosowania fitosteroli w produktach spożywczych bazuje na badaniach, wskazujących korzystny wpływ steroli roślinnych, stosowanych w bezpiecznych dawkach dziennych, na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, na opóźnienie procesów miażdżycowych. Maksymalna dawka fitosteroli wynosi 3 g dziennie.
Pieczywo przyjazne sercu
Pieczywo lekkie z dodatkiem steroli roślinnych przeznaczone jest dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu i nie biorą jednocześnie leków o podobnym działaniu. Są to głównie osoby po 45 roku życia, bowiem w tej grupie wiekowej ilość cholesterolu w organizmie często znacznie się zwiększa.
Smacznie i zdrowo
Kanapki przygotowane z pieczywa lekkiego Orico, dostępnego w czterech rodzajach: żytnie, 7 zbóż, graham i ze sterolami roślinnymi, będą nie tylko ozdobą stołu, lecz również dostarczą naszym organizmom wielu cennych składników i wzbogacą naszą dietę o elementy wspomagające system trawienny.
Sugerowane ceny pieczywa lekkiego Orico za opakowanie 100 gramowe: pieczywo żytnie, ok. 3,29 złotych, pieczywo 7 zbóż, ok. 3,29 złotych, pieczywo graham, ok. 3,29 złotych, pieczywo ze sterolami roślinnymi, ok. 3,89 złotych