Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności całego świata, co stawia go na drugim miejscu, po pszenicy, jako najczęściej uprawiane zboże na całym globie. Zaliczamy go do najstarszych roślin uprawnych na świecie, gdyż jego uprawę Chińczycy zaczęli już ok. 5000 lat p.n.e.
Ryż to przede wszystkim węglowodany złożone, które są efektywnymi bateriami energii dla naszego organizmu. Zainteresuje to zapewne tych wszystkich, którzy regularnie uprawiają sport. Dzienna szklanka ugotowanego ryżu wzmacnia mięśnie i zapobiega ich wiotczeniu. Ryż jest również idealnym składnikiem diety odchudzającej, bo choć kaloryczny, nie należy do produktów tuczących. W jego skład wchodzi sporo białka, jednak nie jest go na tyle dużo, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Dlatego najlepiej używać go jako uzupełnienie dania np. mięsnego. Dieta niskotłuszczowa i niskosodowa na bazie ryżu eliminuje z pożywienia zbędny tłuszcz, cholesterol i sód, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego.
Ryż to również witaminy z grupy B, które polepszają naszą sprawność umysłową i fizyczną oraz zapobiegają występowaniu chorób skóry i błon śluzowych. Bogaty w przyswajalne białko pozbawione glutenu sprawia, że może być spożywany przez osoby uczulone na ten składnik. Ryż zawiera sole mineralne takie jak fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk, kobalt i fluor, które w naszym organizmie spełniają rolę budulca oraz regulatora. Bardzo dużą zaletą ryżu jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Dobrą wiadomością dla osób z problemami nerkowymi jest fakt, iż ryż nie zawiera soli, więc jego spożycie nie wpłynie negatywnie na ich zdrowie.
Wyróżnia się prawie 20 odmian ryżu, ale do najbardziej popularnych należą: ryż biały długoziarnisty, dziki i basmati. Występują one w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie.
Ryż biały długoziarnisty jest odmianą najbardziej znaną i najczęściej używaną w kuchniach całego świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów oraz dań z warzywami, mięsem i rybami. Swoje zastosowanie bardzo często znajduje również w potrawach egzotycznych, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Po usunięciu łupiny ziarno ryżu jest polerowane i dzięki temu łatwiej trawione.
Ryż biały często oferowany jest również jako parboiled, czyli wstępnie podgotowany. Ziarno ryżu nawilżane jest parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do jego wnętrza. Ryż parboiled jest źródłem białka, żelaza, wapnia i witaminy z grupy B. Po ugotowaniu jest puszysty i sypki, a jego delikatny i łagodny smak idealnie nadaje się do białych mięs i deserów.
Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie swobodnie na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jego zbiory są bardzo utrudnione, co stawia go na półce przy jednych z najdroższych odmian ryżu. Ma szarobrązowy kolor, zaś po ugotowaniu staje się purpurowy. Cechuje go aromatyczny orzechowy zapach, dlatego doskonale komponuje się z dziczyzną i drobiem, rybami oraz owocami morza, szczególnie gdy podawany jest w połączeniu z ryżem białym. Często używany jest również do sosów, zup, sałatek i zapiekanek. Dziki ryż zawiera takie wartości pierwiastków jak magnez i cynk. Ten ostatni ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe.
Ryż basmati uważany jest za najbardziej szlachetną i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Pochodzący z Indii wyróżnia się długim, cienkim i śnieżnobiałym ziarnem o orzechowym smaku. Jest znanym składnikiem dań azjatyckich. Na co dzień można go używać do białego mięsa sałatek i deserów.
Stosowanie ryżu w kuchni stwarza nieskończone możliwości przy tworzeniu nowych i zaskakujących przepisów. Na przykład podany na sposób arabski – z orzechami (włoskimi, nerkowcami, piniowymi) – trafi w gusta niejednego smakosza.
Specjalnością marki Orico (poza tradycyjnymi odmianami ryżu) są również mieszanki ryżu z warzywami lub soczewicą: Ryż basmati z soczewicą czerwoną, cena około 4 zł. Ryż basmati z soczewicą zieloną, cena około 4 zł. Ryż biały długoziarnisty z warzywami, cena około 3 zł. Mix ryżowy z warzywami (czyli mieszanka na bazie ryżu białego długoziarnistego oraz preparowanego termicznie ryżu parboiled), cena około 3 zł.
Wszystkie mieszanki dostępne są w kartoniku zawierającym 2 torebki po 125g. Można je podawać w postaci już gotowego dania lub w połączeniu z innymi składnikami. Np. ryż basmati z czerwoną soczewicą jest niepowtarzalnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dodatkiem do drugich dań oraz nadzień do pierogów czy pasztecików.
Posiłki przygotowywane na bazie ryżu Orico są daniami uniwersalnymi, które zadowolą niejedno wymagające podniebienie. Ryż idealnie nadaje się dla tych, którzy nie mają czasu na codzienne przesiadywanie w kuchni i przygotowywanie nowych dań. Nawet ugotowany jeden lub dwa dni wcześniej nie traci swoich walorów odżywczych i smakowych. Zastosowanie znajdzie w diecie wegetarian, jak również przy okazji romantycznej kolacji dla zakochanych. Ryż stanowi bowiem podstawę wielu dań takich jak risotto czy sushi. Użyty jako dodatek do różnych potraw - mięs, ryb, drobiu, warzyw i owoców oraz sałatek - dopełni nasze danie i sprawi, że będzie ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
W ofercie Orico znajdują się następujące artykuły: ryż biąły długoziarnisty (4x100g, cena około 2,50 zł; 1000g, cena około 5 zł; 400g w cenie ok. 2 zł), ryż paraboiled (4x100g, cena około 3 zł), ryż basmati i ryż basmati z soczewicą czerwoną (2x125g, cena ok. 3,50 zł), ryż basmati z soczewicą zieloną, cena około 4 zł, ryż paraboiled z curry (250g, cena około 3 zł), ryż biały długoziarnisty z warzywami (2x125g, cena około 3 zł), mix ryżowy z warzywami (2x125g, cena około 3 zł.)