w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Ryż z dodatkami
data publikacji: 19-02-2009 r.
Ryż jest gatunkiem jednorocznej rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącym z Azji Południowo – Wschodniej.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności całego świata, co stawia go na drugim miejscu, po pszenicy, jako najczęściej uprawiane zboże na całym globie. Zaliczamy go do najstarszych roślin uprawnych na świecie, gdyż jego uprawę Chińczycy zaczęli już ok. 5000 lat p.n.e.

Ryż to przede wszystkim węglowodany złożone, które są efektywnymi bateriami energii dla naszego organizmu. Zainteresuje to zapewne tych wszystkich, którzy regularnie uprawiają sport. Dzienna szklanka ugotowanego ryżu wzmacnia mięśnie i zapobiega ich wiotczeniu. Ryż jest również idealnym składnikiem diety odchudzającej, bo choć kaloryczny, nie należy do produktów tuczących. W jego skład wchodzi sporo białka, jednak nie jest go na tyle dużo, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Dlatego najlepiej używać go jako uzupełnienie dania np. mięsnego. Dieta niskotłuszczowa i niskosodowa na bazie ryżu eliminuje z pożywienia zbędny tłuszcz, cholesterol i sód, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego.

Ryż to również witaminy z grupy B, które polepszają naszą sprawność umysłową i fizyczną oraz zapobiegają występowaniu chorób skóry i błon śluzowych. Bogaty w przyswajalne białko pozbawione glutenu sprawia, że może być spożywany przez osoby uczulone na ten składnik. Ryż zawiera sole mineralne takie jak fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk, kobalt i fluor, które w naszym organizmie spełniają rolę budulca oraz regulatora. Bardzo dużą zaletą ryżu jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Dobrą wiadomością dla osób z problemami nerkowymi jest fakt, iż ryż nie zawiera soli, więc jego spożycie nie wpłynie negatywnie na ich zdrowie.

Wyróżnia się prawie 20 odmian ryżu, ale do najbardziej popularnych należą: ryż biały długoziarnisty, dziki i basmati. Występują one w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie.

Ryż biały długoziarnisty jest odmianą najbardziej znaną i najczęściej używaną w kuchniach całego świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów oraz dań z warzywami, mięsem i rybami. Swoje zastosowanie bardzo często znajduje również w potrawach egzotycznych, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Po usunięciu łupiny ziarno ryżu jest polerowane i dzięki temu łatwiej trawione.

Ryż biały często oferowany jest również jako parboiled, czyli wstępnie podgotowany. Ziarno ryżu nawilżane jest parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do jego wnętrza. Ryż parboiled jest źródłem białka, żelaza, wapnia i witaminy z grupy B. Po ugotowaniu jest puszysty i sypki, a jego delikatny i łagodny smak idealnie nadaje się do białych mięs i deserów.

Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie swobodnie na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jego zbiory są bardzo utrudnione, co stawia go na półce przy jednych z najdroższych odmian ryżu. Ma szarobrązowy kolor, zaś po ugotowaniu staje się purpurowy. Cechuje go aromatyczny orzechowy zapach, dlatego doskonale komponuje się z dziczyzną i drobiem, rybami oraz owocami morza, szczególnie gdy podawany jest w połączeniu z ryżem białym. Często używany jest również do sosów, zup, sałatek i zapiekanek. Dziki ryż zawiera takie wartości pierwiastków jak magnez i cynk. Ten ostatni ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe.

Ryż basmati uważany jest za najbardziej szlachetną i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Pochodzący z Indii wyróżnia się długim, cienkim i śnieżnobiałym ziarnem o orzechowym smaku. Jest znanym składnikiem dań azjatyckich. Na co dzień można go używać do białego mięsa sałatek i deserów.

Stosowanie ryżu w kuchni stwarza nieskończone możliwości przy tworzeniu nowych i zaskakujących przepisów. Na przykład podany na sposób arabski – z orzechami (włoskimi, nerkowcami, piniowymi) – trafi w gusta niejednego smakosza.

Specjalnością marki Orico (poza tradycyjnymi odmianami ryżu) są również mieszanki ryżu z warzywami lub soczewicą: Ryż basmati z soczewicą czerwoną, cena około 4 zł. Ryż basmati z soczewicą zieloną, cena około 4 zł. Ryż biały długoziarnisty z warzywami, cena około 3 zł. Mix ryżowy z warzywami (czyli mieszanka na bazie ryżu białego długoziarnistego oraz preparowanego termicznie ryżu parboiled), cena około 3 zł.

Wszystkie mieszanki dostępne są w kartoniku zawierającym 2 torebki po 125g. Można je podawać w postaci już gotowego dania lub w połączeniu z innymi składnikami. Np. ryż basmati z czerwoną soczewicą jest niepowtarzalnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dodatkiem do drugich dań oraz nadzień do pierogów czy pasztecików.

Posiłki przygotowywane na bazie ryżu Orico są daniami uniwersalnymi, które zadowolą niejedno wymagające podniebienie. Ryż idealnie nadaje się dla tych, którzy nie mają czasu na codzienne przesiadywanie w kuchni i przygotowywanie nowych dań. Nawet ugotowany jeden lub dwa dni wcześniej nie traci swoich walorów odżywczych i smakowych. Zastosowanie znajdzie w diecie wegetarian, jak również przy okazji romantycznej kolacji dla zakochanych. Ryż stanowi bowiem podstawę wielu dań takich jak risotto czy sushi. Użyty jako dodatek do różnych potraw - mięs, ryb, drobiu, warzyw i owoców oraz sałatek - dopełni nasze danie i sprawi, że będzie ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe.



W ofercie Orico znajdują się następujące artykuły: ryż biąły długoziarnisty (4x100g, cena około 2,50 zł; 1000g, cena około 5 zł; 400g w cenie ok. 2 zł), ryż paraboiled (4x100g, cena około 3 zł), ryż basmati i ryż basmati z soczewicą czerwoną (2x125g, cena ok. 3,50 zł), ryż basmati z soczewicą zieloną, cena około 4 zł, ryż paraboiled z curry (250g, cena około 3 zł), ryż biały długoziarnisty z warzywami (2x125g, cena około 3 zł), mix ryżowy z warzywami (2x125g, cena około 3 zł.)

autor: / źódło: / opracowanie:
Orico
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Ryż z dodatkami



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB