|
Składniki:
Makaron typu pappardelle, śmietana 18% - 0,5 l, ser z zieloną pleśnią, szynka – około 5 plastrów, sól, pieprz. Świeża pietruszka.
Jak przyrządzić:
Makaron wrzucić na gorącą osoloną wodę. Gotować od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente. Szynkę pokroić w wąskie paseczki i podsmażyć. Dodać śmietanę, ser oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Potrawę można podać ze świeżo posiekaną pietruszką. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, potrawa będzie zawierała wtedy mniej tłuszczu. Ten prosty przepis można przygotować w ciągu 20 min.
Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Pekpol
|