|
Cafe Latte składa się w 1/3 z kawy i w 2/3 z mleka. Łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności Latte jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Możesz ją podać w wersji klasycznej lub też w ciekawej kompozycji smakowej z cynamonem, wanilią, czekoladą lub alkoholem... Wystarczy, że puścisz wodze kulinarnej fantazji.
Klasyczne Latte
Cafe Latte przygotowujemy na bazie espresso. Espresso to aromatyczna i esencjonalna kawa. Najlepsza jest to przygotowywane w ekspresie ciśnieniowym. Aby przyrządzić Cafe Latte, oprócz kawy potrzebujesz mleka. Należy je spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu – tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do wysokiej szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.
Cynamonowy rarytas
Cafe Latte możesz przyrządzić na tysiąc sposobów. Jeśli lubisz cynamon, z pewnością przypadnie Ci do gustu Latte z miodem i cynamonem. Nie masz czasu na zaparzenie kawy w ekspresie? Nie oznacza to, że musisz rezygnować z dobrej kawy. Zalej do połowy filiżankę z łyżeczką rozpuszczalnej Primy Finezji o delikatnym smaku. Posłódź ją do smaku miodem i dodaj mleko. Posyp po wierzchu obficie cynamonem, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.
|