|
Atmosferę tego gorącego kraju poczujemy we własnej kuchni przyrządzając wyśmienitą paellę.
Salsa kojarzy nam się z popularnym na całym świecie tańcem latynoamerykańskim. Jest to także hiszpańskie określenie pikantnego i aromatycznego sosu, co w odniesieniu do tańca może określać jego gorący charakter. Radosną zabawę w rytmie salsy możemy teraz przenieść wprost z roztańczonego parkietu do wabiącej zapachami domowej kuchni. Naszym przewodnikiem będą warzywna na patelnię Salsa, których receptura zaczerpnięta została z kanonu kuchni hiszpańskiej.
Głównym składnikiem warzyw na patelnię Salsa jest żółty ryż. W skład mieszanki wchodzą także: marchew, zielona fasola szparagowa, czerwona papryka, kukurydza, czerwona fasola, pomidory i por. Salsa jest pełnowartościowym daniem głównym, ale stanowi także doskonałą podstawę do hiszpańskiej paelli. by uzyskać bogatą paellę morską wystarczy dodać kilka małży w muszlach, małe ośmiorniczki i krewetki typu tiger (na talerzu najlepiej wyglądają w skorupkach). Obowiązkowy jest także świeżo wyciśnięty czosnek i ćwiartki cytryny, które udekorują talerz i posłużą do skropienia ugotowanych już owoców morza. Osoby, które wolą potrawy mięsne powinny skosztować paelli z kawałkami kurczaka, świeżym boczkiem i wiejską kiełbasą z dodatkiem pomidorów i ostrej papryki.
To tylko dwie spośród wielu odmian paelli, których przygotowanie ułatwią nam warzywa na patelnię Salsa. Inspiracji do przepisów na inne rodzaje tego dnia możemy poszukać wśród rytmów latynoamerykańskiej muzyki i smaków kuchni hiszpańskiej.
|