Popularny na każdym świątecznym stole rarytas przygotowywali już nasi przodkowie oddający hołd bogu słońca. Długa historia kutii trwa do dziś – jest ona jednym z niezmiennych elementów wigilijnego stołu. Smak potrawy przywodzi na myśl zieleń świerku, biel wykrochmalonego obrusa i to, co w Świętach najdroższe – twarze naszych bliskich.
Marka Helio wychodzi naprzeciw aktualnych potrzeb klientów i wprowadza nowy produkt – Kutię w puszce. To oryginalne połączenie tradycji z nowoczesnością. Przyrządzenie kutii według tradycyjnego przepisu wymaga czasu, a niewielu z nas w przedświątecznym pośpiechu może pozwolić sobie na wielokrotne mielenie maku i pracochłonne przygotowanie pszenicy. Gotowy do natychmiastowego podania świąteczny przysmak to oszczędność czasu osób aktywnych i dynamicznych. Jednocześnie domowy smak i legendarna receptura tego od wieków przygotowywanego posiłku pozwala na zachowanie tego, co najważniejsze – magii Świąt.
Puszka kutii Helio zawiera 850 gram starannie skomponowanej potrawy z maku i pszenicy oraz ze świeżych i starannie przyrządzonych bakalii: rodzynek, daktyli, fig, migdałów i skórki pomarańczowej. Producent zaufał sprawdzonej przez wiele pokoleń polskiej tradycji kulinarnej. Świąteczny specjał sporządzono według domowej, rodzimej receptury, której tajemnicą jest kilkakrotnie i dokładnie zmielony mak. Kutia Helio jest nasycona bakaliami najlepszego gatunku, dobranymi w smakowitą kompozycję. Gładka konsystencja sprawia, że kutia staje się wybornym daniem, które ucieszy wszystkich domowników.
Ten słodki, w pełni naturalny przysmak podaje się jako jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Znana w domach polskich, litewskich, białoruskich i ukraińskich jest nie schodzącą ze świątecznych stołów bożonarodzeniową delicją. Co ciekawe, mimo, że ma słodki smak, nie jest zaliczana do ciast czy deserów, lecz na wigilijnym stole towarzyszy karpiowi, barszczowi oraz kapuście z grzybami.
Cena: ok. 14 zł