Przed włoskim znawcą wyrafinowanych wyrobów, słodkie doskonałości nie mają już żadnych tajemnic. Po zawiłych meandrach czekoladowego labiryntu Loacker porusza się zgrabnie niczym primabalerina na deskach teatru Bolszoj.
Maleńkie, kwadratowe wafelki pojawiły się do tej pory w kilku smakowitych odsłonach. Swoją premierę miały już: delikatna wanilia i aromatyczny napolitaner – klasycznie orzechowy smak. Nie mogło zabraknąć też trzech, prawdziwie włoskich smaków, czyli cappuccino, tiramisu i amaretto. Do tego znakomitego, słodkiego wachlarza prędzej czy później musiała dołączyć czekolada. I to od razu w dwóch rodzajach: czekolady mlecznej i gorzkiej. Nic tak dobrze nie smakuje w szary, jesienno – zimowy dzień, jak czekolada.
Odkryta przed wiekami przez Majów, dla większości do dzisiaj jest symbolem największej rozkoszy kulinarnej. Idealna na stres, na poprawę samopoczucia, ma również wiele medycznych zalet, zwłaszcza czekolada gorzka. Zawiera bowiem wysoką ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu korzystnie wpływa na kondycję serca. Ziarno kakaowe, z którego wyrabiana jest czekolada zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, tym samym zapobiegając procesom starzenia się organizmu. Zmniejszają również prawdopodobieństwo zapadania na choroby układu krążenia i nowotwory. Czekolada zawiera też mnóstwo drogocennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo i potas. Zalecana jest szczególnie senną, zimową porą, gdyż zwiększa wydzielanie się endorfin oraz serotoniny, popularnie nazywanych hormonami szczęścia. Skutecznie pobudza rozleniwiony organizm, powodując uczucie zadowolenia.
Loacker łącząc czekoladę z chrupiącym wafelkiem stworzył idealnie dobraną parę. Małe, kwadratowe, czekoladowe przekąski to wyjątkowe uzupełnienie smakowych kolekcji Quadratini. Ciasteczka Loackera nie zawierają żadnych środków konserwujących, barwników oraz ulepszaczy smakowych. Co najważniejsze, nie zawierają tłuszczy trans (właściwa nazwa – izomery trans kwasów tłuszczowych), które powstają podczas procesów utwardzania olejów roślinnych. To szczególnie niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze, które odpowiadają za szybkie przybieranie na wadze oraz zwiększenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca.