Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- olej z orzeszków ziemnych lub inny olej roślinny
- 1 łyżka miodu
- szczypta zmielonej gorczycy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki maku
- 1 duża pomarańcza bez pestek (nowelina) obrana i podzielona na cząstki
- 225 g kostek ananasa, odsączonego
- ½ szklanki pokrojonych na plasterki truskawek
|
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy do dużej miski. Dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy. Studzimy. W osobnej misce łączymy miód, gorczycę, sól do smaku oraz ocet i mieszamy aż miód się rozpuści. Mieszając lub ubijając, stopniowo dodajemy ¼ szklanki oleju. Wsypujemy mak i polewamy sosem ryż. Dodajemy pomarańczę, ananasa i pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!