Składniki:
- 1 szklanka otrębów
- ½ szklanki chudego lub niskotłuszczowego mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- ¼ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 75 g masła lub margaryny
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 białka
- 1 szklanka jabłek, obranych i pokrojonych na kawałeczki
|
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm. Zalewamy otręby mlekiem i czekamy, aż mleko wsiąknie. Mieszamy dokładnie suche składniki. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy białka i otręby z mlekiem, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut, aż wbita wykałaczka będzie czysta. Studzimy, a potem kroimy na 16 batoników.
Smacznego!