Zbierane i selekcjonowane pod okiem wykwalifikowanych kiperów, zmieniają się w „śródziemnomorskie złoto” – oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia.
Hiszpanie, doceniając skarb ziemi Jaén, nazwali go imieniem ognistej i pełnej wdzięku tancerki. Oliwa Carmena, tak jak jej imienniczka, jest kwintesencją południowego temperamentu, pasji i wyrazistości. Carmena to kolekcja prawdziwych hiszpańskich oliw extra virgin zróżnicowanych pod względem smaku i aromatu. Amatorów kuchni śródziemnomorskiej zachwyci mnogość możliwości, jakie stwarzają dwa rodzaje oliwy Carmena wprowadzonej właśnie na polski rynek. Każdy wariant wyróżniany jest innym odcieniem róży na etykiecie.
Oliwy Carmena dostępne są w praktycznej gramaturze 0,5 litra. Oryginalna butelka (Madritt bottle) prezentuje się na stole niczym dekoracyjna karafka – grube szkło, autentyczny korek oraz stylowa etykieta z romantycznym motywem róży. Eleganckie szklane butelki zamykane są prawdziwym korkiem, dzięki czemu oliwa z oliwek Carmena w pełni zachowuje swoje właściwości smakowe i zapachowe. Do nabycia m.in. w sklepach Tesco, Kaufland i E. Leclerc.
Carmen Extra Virgin Medio (róża zielona) – średnio intensywny smak, w sam raz dla smakoszy śródziemnomorskiej kuchni. Wyważona kompozycja południowego temperamentu i łagodności śródziemnomorskiego klimatu. Niezastąpiona do wszelkiego rodzaju sosów czy dressingów: uwodzicielski aromat oliwy nadaje im południowego charakteru, który każdy posiłek zamienia w hiszpańską fiestę.
Carmen Extra Virgin Suave (róża koralowa) – łagodny, harmonijny smak tego wariantu przeznaczony jest dla wysublimowanych podniebień. Subtelny smak skarbów oliwnych gajów wydobywa śródziemnomorskie nuty ze świeżych warzyw, dlatego warto uświetnić wiosenne sałatki kilkoma kroplami oliwy.
Wszystkie rodzaje oliwy uzyskiwane są bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Wykorzystywane są tylko najlepsze odmiany oliwek. Każdemu etapowi produkcji towarzyszy staranna selekcja. Oliwy Carmena sklasyfikowane są jako najwyższej klasy oliwy z pierwszego tłoczenia extra virgin.
Ze względu na nieocenione właściwości smakowe, a także zdrowotne, jest niezastąpionym wykończeniem sałatek, sosów i dressingów. Nadaje się do polewania przyrządzonego mięsa, przygotowywania marynat i tostów. Wydobywa dodatkowe walory smakowe z suszonych i świeżych ziół. Oliwa Carmena, jako sok z owoców oliwek, najlepiej nadaje się do spożywania na surowo. Oliwa wybornie podkreśli charakter dań śródziemnomorskich, a także urozmaici rodzimą kuchnię.
Jakość oliwy zależy od wielu czynników. Wpływa na nią jakość owocu, miejsce uprawy, klimat, rodzaj gleby i stopień nasłonecznienia, wilgotność, czas, jaki mija między zebraniem owoców, a jego przetworzeniem (do 24 godzin, gdyż oliwki szybko się psują), proces przetwórstwa oraz warunki przechowywania oliwy - powinna być trzymana w miejscu ciemnym, suchym i o stałej pokojowej temperaturze. Do testowania oliwy szkoli się specjalnych kiperów. Nie wolno im palić papierosów ani pić kawy. Ich praca podobna jest do pracy kiperów oceniających zalety win. Próbki oliwy podaje się w szklanych naczyniach z kobaltowego szkła dobrze maskującego naturalny kolor oliwy. Nie barwa, lecz smak i zapach stanowią podstawowe kryterium jakości oliwy i na tych parametrach powinna skupiać się cała uwaga degustujących.
Największym atutem oliwy, poza walorami smakowymi, są jej właściwości zdrowotne, między innymi wpływ na metabolizm oraz pracę jelit. Obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca i miażdżycy.
Cena: 16 zł