Składniki dla 4 osób:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety białej ryby
- 1 łyżka Vegety Mix do ryb
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka Vegety klasycznej
|
Sos pomarańczowy:
- 60 g masła
- 1 dymka, biała część drobno pokrojona
- 125 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka Vegety klasycznej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
|
Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.