Składniki:
- 3 gruszki
- 3 nektarynki
- 15 dag ciemnych winogron
- 15 dag jasnych winogron
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
|
Przygotowanie:
Wino przez chwilę gotować razem z miodem, cynamonem oraz imbirem. Lekko ostudzić. Owoce umyć. Nektarynki przekroić, wyjąć pestki, pokroić w plastry. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki. Pokrojone owoce ułożyć w salaterce, zalać ciepłym winem, odstawić na 30 min. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi przygotowane owoce.