Składniki:
- ogórki gruntowe 2 kg
- cukier 350 g
- sól 5 płaskich łyżek
- woda 800 ml
- Ocet Winny Biały 6% 350 ml
- Musztarda Rosyjska 5 łyżek
- Ziele Angielskie ok. 10 ziaren
- Liść Laurowy ok. 5 szt.
- Chili ½ łyżeczki
|
Marynata: do odmierzonej ilości wody i octu dodać cukier, sól, musztardę, ziele, liść laurowy, chili. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, następnie wystudzić.
Ogórki wielkości 8-10 cm obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć pionowo w słoikach, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować, gotując ok. 5 min. Zawekować słoiczki gotując 5 minut. Do spożycia najlepsze po 4 - 5 dniach.