Składniki:
- jabłka 250 g
- morele suszone 50 g
- szalotki 100 g
- żurawina suszone 100 g
- cukier 150 g
- masło 12,5 g
- Papryka Słodka 1 łyżeczka
- Imbir mielony 1 łyżeczka
- Kardamon owoce 3 szt.
- Ocet Jabłkowy Staropolski 200 ml
|
Obrać jabłka, pokroić w grubą kostkę. Szalotkę i morele pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić szalotki, morele i jabłka. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 min. Następnie dodać obrany i utłuczony w moździerzu kardamon i dolać ocet, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 10-12 min, aż wszystko stanie się miękkie. Następnie dodać żurawinę, cukier i po 1 łyżeczce imbiru, papryki, gotować jeszcze ok. 5 min. Gorący, gęsty chutney przełożyć do czystych, ogrzanych słoików i pozakręcać. Do spożycia nadaje się po 4 - 5 dniach.