Składniki dla 3-4 osób:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Warzywko
- 1 łyżeczka papryki w proszku
|
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyć na wierzchu ziemniaków, następnie posypać je drobno posiekanym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i Warzywkiem. Włożyć do rozgrzanego do 80° piekarnika i zapiekać przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaki tartym serem i piec aż do momentu stopienia się sera.
Serwowanie: ciepłą zapiekankę najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub surowymi warzywami sezonowymi.