|
Chałwa sprzyja miłości właśnie za sprawą witaminy E, która zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i… znacznie wzmaga potencję. Dlatego warto, by na stałe zagościła w deserowym menu wszystkich Panów, ale nie tylko.
Ten zdrowy smakołyk zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych i nowotworowych, jest także swoistym antyutleniaczem. Dzięki niemu cera wygląda jędrniej, młodziej i jest lepiej nawilżona.
Trwa moda na czekoterapię. Wciąż jednak zapomina się o wpływie innych słodyczy na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Na szczęście okazuje się, że można sięgać po łakocie w trosce o zdrowie, a więc bez wyrzutów sumienia.
Smaczne witaminy
Chałwa jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych słodkości. –Gdyby wziąć pod lupę jedno tylko ziarenko sezamu, zobaczylibyśmy cały witaminowy alfabet – mówi główny technolog w Przedsiębiorstwie Wyrobów Cukierniczych Odra S.A. w Brzegu Maria Świętochowska.
Witaminę A, która jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witaminy z grupy B, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego, przydatne w walce z depresją, wspomagające dobrą pamięć. Witaminę T – niezbędną w prawidłowym przebiegu procesów służących krzepliwości krwi.
Wreszcie witaminę E, zwaną witaminą młodości i witalności. Chałwa zawiera także inną cenną substancję – kwas linolowy, który obniża poziom cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko występowania chorób sercowo – naczyniowych. Oprócz tego jest bogatym źródłem protein i wapnia (zawiera go nawet więcej, niż mleko!) oraz magnezu, pozytywnie wpływającego na stan naszego układu nerwowego.
|