Składniki dla 4-6 osób:
- 700 g filetów kurczaka
- 100 g prażonych, niesłonych orzeszków ziemnych
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
- 1 łyżeczka Vegety Mix do kurczaka
- 2 łyżki oleju
|
Sałatka:
- 400 g ogórka
- 120 g kiełków sojowych
- 100 g cebuli
- po 1 łyżeczce posiekanej świeżej mięty i kolendry
- po 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i soku z cytryny
- sól
|
Przygotowanie
Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ogórki przeciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.
Serwowanie
Ciepłe mięso serwować z sałatką oraz ryżem.
Rada
Świeże liście kolendry można ewentualnie zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Składniki odżywcze jednej porcji Kurczaka z Tajlandii:
- białko - 42,97 g
- węglowodany - 9,98 g
- błonnik - 3,03 g
- tłuszcz - 27,92 g
- cholesterol - 98,00 mg
|