|
Następnie są one myte, krojone i blanszowane (jest to proces poprzedzający mrożenie, polegający na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzewaniu warzyw w temperaturze 85-100°C).
Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw, Dodatkowo ulegają zniszczeniu mikroorganizmy. Blanszowaniu poddaje się warzywa liściaste, groch, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior, brokuły. Nie jest ono konieczne w wypadku np. marchwi, papryki, owoców, cebuli, czosnku, pietruszki. Dodatkowo blanszowanie powoduje, że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe, tak jakby były przygotowywane na parze.
Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że warzywa są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd, a przede wszystkim wiele właściwości odżywczych. Trwałość mrożonek uzyskuje się stosując temperaturę poniżej -18°C. Nowoczesny i właściwy proces zamrażania sprawia, że straty witamin czy składników rozpuszczalnych w wodzie praktycznie nie występują.
Zalety mrożonek
Świeżość i wartość odżywcza
Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy, mikroelementy i nie zawierają konserwantów.
Cena
Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
Wygoda
Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
Dostępność
Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo-wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.
|