|
Mit 1:
Mrożone owoce i warzywa mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce.
Fakt:
Warzywa i owoce właściwie zamrożone i przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą nawet przewyższać świeżą żywność.
Mit 2:
Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym.
Fakt:
Mrożone warzywa i owoce, podobnie jak świeże, dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych.
Mit 3:
Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.
Fakt:
Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (od 15% do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników.
|