|
Dlatego zawsze zwracaj uwagę na temperaturę, miejsce i sposób przechowywania nabiału w Twojej lodówce. Aby nabiał jak najdłużej zachował swoje wartości odżywcze, wystarczy, że zastosujesz kilku rad ekspertów firmy Bacha.
Stwórz optymalne warunki
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze.
Idealna temperatura do przechowywania jogurtu czy kefiru Campina to +4˚C. W trakcie zakupów zawsze zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin. Po otwarciu jogurtu pitnego czy kefiru Campina bezwzględnie przechowuj go w lodówce.
Półka półce nierówna
Druga ważna zasada podpowiada - produkty przechowywane na określonych półkach w lodówce, w optymalnej dla nich temperaturze, dłużej zachowują swoją świeżość. Ich odpowiednie rozmieszczenie zapobiega również mieszaniu się zapachów. Środkowa część lodówki jest odpowiednim miejscem dla nabiału. Sery, kefiry, jogurty, gotowe potrawy, sałatki, trwalsze wędliny zachowają dłużej swoją świeżość, jeśli będziesz je przechowywała właśnie w tym miejscu. Najniższa półka lub szuflady nadają się najlepiej dla owoców i warzyw.
Produkty otwarte umieść na górnych półkach. Półki znajdujące się na drzwiach lodówki możesz wykorzystać na napoje w butelkach oraz produkty w słoikach, ponieważ miejsce to zapewni im stabilność i łatwy dostęp. Tutaj możesz tez trzymać jogurty i kefir z serii Biała Linia marki Campina. Bardziej aromatyczne produkty, a także łatwo wchłaniające zapach, przed pozostawieniem w lodówce umieść w szczelnych opakowaniach. Dzięki temu będą dłużej świeże.
|