|
Nie zamrażajmy!
Czasami, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, korzystasz z zamrażalnika. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie zamrażać świeżych produktów nabiałowych! Zamrażanie, które sprawdza się idealnie w przypadku wielu innych produktów spożywczych, zupełnie nie zdaje egzaminu jako sposób przechowywania nabiału.
Po rozmrożeniu nabiał nie nadaje się do spożycia. Nie dość, że traci swoją pierwotną konsystencję, strukturę oraz smak, to jeszcze mogą się w nim zacząć rozwijać szczepy groźnych dla organizmu bakterii i grzybów. Pamiętajmy także, że przy gwałtownych zmianach temperatury, płynny nabiał – mleko, jogurty pitne, kefiry, narażony jest na utratę swoich walorów odżywczych.
Miejsce dla lodówki
Aby sprawnie działała powinna stać z dala od źródeł ciepła. Nigdy nie umieszczaj jej tuż przy ścianie! I pamiętaj, że otwory wentylacyjne powinny być odsłonięte. Jeżeli twoja lodówka nie jest wyposażona w specjalny system antybakteryjny oraz rozmrażający - regularnie rozmrażaj ją, czyść oraz konserwuj drzwi. To również pomoże zachować świeżość w lodówce.
|