Składniki:
- 300 g ryżu Uncle Ben’s Risotto
- 25 g masła
- 1l wywaru warzywnego
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 3 pomidory bez skórki
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ¼ pęczka koperku
- 100 g startego parmezanu
- 600 g mieszanki oczyszczonych ryb i owoców morza
- szczypta chilli, listek laurowy
- oliwa z oliwek
- cytryna
|
Na głębokiej patelni lub rondlu podsmaż cebulkę z dodatkiem połowy masła. Dodaj ryż i dalej podgrzewaj, aż ryż stanie się przezroczysty. Zmniejsz gaz i dodaj łyżkę wazową wywaru. Mieszaj ryż, aby rozprowadzić płyn. Dolewaj wywar i mieszaj systematycznie, aż do zużycia całego wywaru. Na osobnej patelni podsmaż marchewkę i pomidory przez 2-3 minuty.
Dodaj pokrojone ryby, owoce morza i listek laurowy. Gotuj 5 minut. Wyjmij listek laurowy, dodaj posiekane zioła. Na końcu dopraw chilli i solą. Do ryżu dodaj parmezan. Podawaj ze słuszną porcją owoców morza, skropione cytryną.
Smacznego!