|
młode kobiety coraz częściej spędzają podczas kameralnych spotkań w domu, w gronie przyjaciółek… wspólnie piekąc ciasta i przygotowując słodkie skarby w słoikach. Ty także bądź trendy i… rób przetwory!
Możliwości i metod przetwarzania owoców jest wiele. Dżem, konfitura czy marmolada, to tylko niektóre z nich. Czy wiesz, jak je odróżnić?
Dżemy sporządzamy z całych lub rozdrobnionych owoców poprzez gotowanie w dużej ilości cukru, czasem z dodatkiem żelatyny, która nadaje przetworom bardziej zwartą konsystencję. By dżem mógł zostać nazwany dżemem, musi zawierać określoną przez dyrektywę unijną minimalną ilość owoców! Ciekawostką jest dżem marchewkowy – przysmak narodowy w Portugali. Aby procedura jego przygotowywania zgadzała się z ogólną ustawą UE, marchewkę uznano za… owoc. Podobnie zresztą, jak pomidory, melony, arbuzy, rabarbar, słodkie ziemniaki, ogórki i dynię.
Konfiturę otrzymamy gotując owoce w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron. Konfitura się uda, jeśli wybierzemy tylko najładniejsze, nieuszkodzone i najsłodsze owoce, w których zawartość cukru przekracza 60%. By uzyskać syrop cukrowy należy w wodzie rozpuścić cukier, a następnie wodę odparowywać aż do otrzymania gęstego syropu, który podczas przelewania tworzy cieniutkie nitki. Żeby nie uszkodzić owoców podczas gotowania konfitury, do mieszania nie używamy narzędzi, lecz poruszamy kolistymi ruchami naczyniem.
Marmolada, w odróżnieniu od dżemu i konfitury, powstaje z przetartych owoców, gotowanych w dużej ilości cukru. Nazwa „marmolada” pochodzi od portugalskiego „marmelo”, które oznaczało rodzaj przetworu owocowego z pigwy.
Wszystkie rodzaje przetworów, pomimo różnic w procesie gotowania, mają jedną wspólną cechę - ich przygotowanie jest pracochłonne. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy by nasza spiżarnia zapełniła się aromatycznymi dżemami i konfiturami, możemy sięgnąć po Dżemix. Dodany w odpowiednich proporcjach przyspieszy proces gotowania i smażenia, zapewniając kulinarny sukces. A potem, pozostanie nam tylko rozkoszowanie się słodyczami, które same przyrządziłyśmy, na przykład królewską konfiturą lub egzotycznym dżemem. Jak je zrobić? Podpowiada Delecta.
|