|
Sosy do mięs
Do zagęszczania sosów używamy zwykle śmietany. To bardzo podnosi wartość kaloryczną potrawy i sprawia, że sos staje się ciężkostrawny. Jeśli nie wyobrażasz sobie rezygnacji z tych smacznych dodatków do mięs i warzyw, zastąp śmietanę jogurtem śmietankowym Campina.
Znacznie odchudzisz potrawę i nie będziesz martwić się o swoją sylwetkę. Przykładem niskokalorycznego dania jogurtowego jest panga w sosie jogurtowo-cebulowym. 4 filety z pangi rozmroź, oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z ½ cytryny. 3 cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlej 500 ml jogurtu śmietankowego Campina. Mieszaj, aż zacznie lekko bulgotać. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki.
Na patelni rozgrzej olej, smaż filety z pangi przez ok. 10 minut z każdej strony, odłóż je na talerz. Zlej olej z patelni, z powrotem ułóż rybę na niej, zalewając wcześniej przygotowanym sosem. Duś przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawaj z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny). Włączając tą potrawę do swojej diety masz gwarancję, że będzie ona niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze.
A używając jogurtu śmietankowego Campina możesz cieszyć się smakiem potraw nie martwiąc się o swoją linię.
Smacznego!
|