Jogurt jest lekkostrawny i dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż 18% śmietana i aż dziewięć razy mniej niż majonez.
Lekkie sałatki
Przyzwyczailiśmy się, że sałatki należy doprawiać porządną porcją śmietany lub majonezu. Najpopularniejsza jarzynowa zazwyczaj pływa w białym tłuszczu. A przecież wystarczy zastąpić śmietanę i majonez jogurtem, żeby przygotować produkt „light”, jednocześnie nie rezygnując z jego walorów smakowych.
Świetnym zamiennikiem śmietany będzie jogurt śmietankowy Campina, idealny dodatek do sałatek, sosów, zup i dipów. Aby się o tym przekonać, wypróbuj doskonałą sałatkę z tuńczykiem.
Potrzebujesz:
- 3 pomidory
- pół świeżego ogórka
- parę listków sałaty
- puszkę tuńczyka w oleju
- przyprawę ziołową
- jogurt śmietankowy Campina
Umyj pomidory, ogórek i sałatę. Pomidory pokrój w cząsteczki, ogórka w plasterki, a sałatę poszarp na kawałki. Wymieszaj w miseczce. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju, rozdrobnij widelcem i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp ulubionymi przyprawami i polej jogurtem śmietankowym Campina.
Bardziej sycącą propozycją będzie
sałatka „4 składniki”. 4 jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w małe kosteczki. 1 duży por umyj, pokrój w plasterki, a następnie w małe kawałeczki. 30 dag pieczarek obierz, umyj, wrzuć do gotującej się wody na 5 minut. Ostudź, pokrój w kosteczkę. Połącz ze sobą składniki, na końcu dodaj puszkę zielonego groszku. Przypraw ziołami i dodaj jogurt śmietankowy Campina.