Delikatne zupy
Jogurt doskonale zastępuje śmietanę także w zabielaniu zup. Nie warzy się i nie zmienia smaku ulubionych zup. Nadaje im za to lekkości i walorów zdrowotnych, bo wspiera działanie układu odpornościowego i trawiennego.
Arabska zupa jogurtowa to przykład pysznego, a jednocześnie zdrowego posiłku. Aby ją przygotować przygotuj:
- ćwiartkę kurczaka z udkiem
- włoszczyznę
- 1 cebulę
- 2 łyżki ryżu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 300 ml jogurtu śmietankowego Campina
- sól i pieprz
Umyte mięso i włoszczyznę zalej 6 szklankami zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj aż mięso stanie się miękkie. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Rosół przecedź. Obierz mięso z kości, przekręć je przez maszynkę razem z cebulą, wymieszaj z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj.
Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęść bułką tartą. Dodaj miętę, przypraw pieprzem i solą do smaku. Z masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w posiekanej natce. Rosół podgrzej do wrzenia, wrzuć do niego pulpeciki, gotuj 15 minut. Wyjmij je i przełóż do wazy lub od razu na talerze. Jogurt śmietankowy Campina ubij z żółtkiem, intensywnie mieszając dodaj 5 łyżeczek gorącego rosołu.
Zagęść rosół, na końcu dopraw go solą i pieprzem. Zalej pulpeciki. Tak przyrządzona zupa jest bardzo pożywna i zdrowa, bo dostarcza organizmowi cenne składniki takie jak wapń i fosfor oraz witaminy B2 i B12.