|
Drzwi i okna musiały być zamknięte przez cały czas wyrabiania ciasta, aby nie doszedł do niego nawet najlżejszy powiew wiatru. Wyrobioną babę nakrywano ogrzanymi białymi ściereczkami z lnu i czekano… Od tego momentu mówiono tylko szeptem, aby baby nie „siadły”.
Dziś nie musimy już szeptać i chodzić na paluszkach podczas wielkanocnych przygotowań. Dzięki babce z makiem firmy Emix możemy uczynić z pieczenia bab rodzinną zabawę. Niezależnie od tego, jak głośne będą nasze wybuchy radości, babka będzie znakomita.
Kiedyś ich przygotowaniu towarzyszył specjalny rytuał. to nowy produkt ze smakowitej serii Domowe Wypieki. Wszystkie ciasta z tej kolekcji powstają na bazie sprawdzonych, domowych przepisów. Dzięki temu smakują podobnie do tych, które przygotowywały nasze babcie. Produkt pozwala na szybkie przyrządzenie tradycyjnej babki z makiem. Ciasto nie wymaga uciążliwego ucierania, a jego sporządzenie jest niezwykle proste i mało kłopotliwe. Co więcej, babka zawsze się udaje, a gotowy wypiek jest lekki i puszysty. Babka charakteryzuje się także migdałowym aromatem oraz wyśmienitym smakiem, wzbogaconym makową nutą.
Gotowe ciasto można polać waniliowym lukrem lub czekoladową polewą, a następnie posypać makiem, wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami. Tak przygotowana babka gotowa jest do postawienia na wielkanocnym stole. Oczywiście, możemy skusić się na makową babkę także poza okresem świątecznym. W towarzystwie domowej konfitury z truskawek i kubka parującej herbaty babka umili nam niejedno rodzinne popołudnie. Babka jest niezastąpiona także wtedy, kiedy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą. W rekordowym czasie przygotujemy dla nich poczęstunek w postaci świeżego, domowego ciasta.
Babka z makiem: 3,20 zł
autor: / źódło: / opracowanie:
Emix
|