|
Na nadchodzący sezon Maina proponuje niezwykłe, wiosenne ciasta rodzaju colomba (La Gran Colomba Nocciolata, La Golosona Tiramisu) i pandoro (Maina Dolce Pandoro). Podobnie jak w Polsce, drożdżowe baby towarzyszą Włochom podczas Świąt Wielkanocnych i całego okresu wiosennego. Ciasta spożywa się przy rodzinnym stole oraz na piknikach w lasach, parkach i plażach, gdzie tradycyjnie spędzany jest drugi dzień Świąt, czyli Pasquetta.
Wiosenne specjały produkowane są w miasteczku Fossano – miejscu narodzin popularnego ruchu slow food - przez rodzinną firmę Maina. Produkcja odbywa się według tradycyjnych, strzeżonych, włoskich receptur, z wykorzystaniem, dojrzewającej od czterdziestu lat, matki drożdżowej oraz innych naturalnych składników, m.in. rodzynek, kandyzowanych owoców, orzechów i migdałów, dostarczanych z różnych zakątków świata. Ciasta nie zawierają substancji modyfikowanych genetycznie. Cały proces produkcji oraz wszystkie składniki poddawane są rygorystycznym procesom kontroli jakości. Podstawą ciast firmy Maina, oprócz najwyższej jakości składników jest także czas, który odgrywa kluczową rolę w procesie produkcji. Ciasto wyrabia się ponad dwa dni, dzięki czemu jest pulchne, soczyste i lekkostrawne.
Colomba
Od niepamiętnych czasów, na całym świecie gołąbek jest znakiem pokoju. Od VI wieku we Włoszech znakiem pokoju jest też ciasto o kształcie gołębia (wł. colomba). W tamtym czasie mieszkańcy Pawii wysyłali smakołyk królowi Longobardów – Alboinowi, którego wojska oblegały miasto. Zachwycony wyjątkowym smakiem ciasta, choć żądny rozlewu krwi, Alboin, postanowił oszczędzić Pawię i jej mieszkańców.
Dziś colomba jest wiosennym przysmakiem i nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy we Włoszech. Wielkanocnym daniem głównym jest jagnięcina z młodymi ziemniakami, ale to właśnie colomba jest najbardziej oczekiwanym świątecznym specjałem.
Colomba La Gran Nocciolata to klasyczna colomba, wytwarzana przez ponad 2 dni wyłącznie na naturalnym zaczynie drożdżowym, z masłem i kandyzowanymi skórkami sycylijskiej pomarańczy, dekorowana ręcznie przygotowaną glazurą orzechową i najwyższej klasy migdałami, które nadają ciastu intensywny, chrupki smak.
La Golosona Tiramisu - inspirowana smakiem znanego na całym świecie, włoskiego deseru tiramisu, soczysta colomba z nadzieniem z serka mascarpone, alkoholu i kawy , polewą z prawdziwej gorzkiej czekolady i kakaową posypką.
Pandoro
Pandoro to drożdżowa baba maślana. Ciasto ma kształt ośmioramiennej gwiazdy (Pandoro). Nazwa „pandoro” pochodzi z włoskiego „pan d’oro”, co oznacza złoty chleb. W wiekach średnich pandoro gościło głównie na stołach weneckich arystokratów. Biedni mieszkańcy Włoch mogli pozwolić sobie tylko na ciemne pieczywo, dlatego pandoro przez wiele lat pozostawało przedmiotem pożądania i wyznacznikiem wysokiego statusu. Dzisiejszy smak pandoro zawdzięczamy mieszkańcom Verony, którzy poświęcili cały wiek, aby stworzyć przepis na najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne pandoro.
Maina Dolce Pandoro - maślana baba, wytwarzana według klasycznej receptury z włoskiej Verony. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji oraz wyłącznie naturalnym składnikom, Maina Pandoro zachowuje niespotykaną w cukiernictwie soczystość i jedwabistą strukturę. Nie zawiera konserwantów ani składników modyfikowanych genetycznie. Składniki odżywcze w 100 gramach: 419 kcal, 23 g tłuszczu, 8 g białka, 45 g węglowodanów. Cena: 15-18zł (500-700g).
autor: / źódło: / opracowanie:
Maina
|