|
Czy słusznie? Eksperci kulinarni Knorr podpowiadają, że warto rodzaj kostki dobierać do typu potrawy. Najsmaczniejsza zupa pomidorowa wyjdzie nam na bulionie cielęcym, gulaszowa na grzybowym, a ogórkowa na wołowym. Zapraszając do domu jarosza sięgnijmy po buliony warzywne.
Z badań przeprowadzonych pod koniec stycznia br. na zlecenie marki Knorr wynika, że blisko 80% badanych Polaków używa kostek rosołowych do gotowania zup. Lubimy kostki za to, że gwarantują najlepszy smak zupy (60,7%) i pasują do różnych potraw (25.3%).
„Na rynku jest duży wybór kostek rosołowych i bulionów. Przygotowując zupę, lub inne danie warto dobrać taką kostkę, która nada potrawie najlepszy smak” – radzi Roman Ratajczak – ekspert Knorr, który na co dzień opracowuje receptury dań na bazie bulionów.
Porady Romana Ratajczaka, eksperta kulinarnego
„Aromatyczną zupę pomidorową najlepiej przygotować używając bulionu cielęcego. Nada on potrawie smak esencjonalnego, a zarazem delikatnego wywaru cielęcego. Po ten sam bulion sięgnijmy także przygotowując lekki sos pieczeniowy z dodatkeim śmietanki. Podkreśli on też smak duszonych dań warzywnych i mięsnych np. eskalopków lub zwijanych roladek mięsnych oraz bigosu ze słodkiej kapusty.
Przygotowując danie z ryżu lub makaronu, czy nawet polskie tradycyjne zupy jak ogórkowa lub krupnik warto sięgnąć po bulion z oliwą z oliwek. Dzięki niemu potrawy nabiorą śródziemnomorskiego smaku.
Bulion warzywny to gwarancja smaku potraw warzywnych. Szczególnie przydatny w kuchni wegeteriańskiej. Najlepszy do wykorzystania w zupach kremach, warzywach duszonych np. do risotta z pieczarkami i szpinakiem, leczo z cukinią oraz do puree z groszku i brokuł."
|