Kupcem, który swoją potęgę zbudował na popularności ostryg był Sergiusz Orata. To on stworzył pierwszą sztuczną hodowlę ostryg. Również dzisiaj, podobnie jak w Starożytnym Rzymie, ostrygi są prawdziwym specjałem.
Sekret ostryg
Co takiego kryją w sobie ostrygi? Dlaczego warto ich spróbować? Ponieważ wyróżnia je niepowtarzalny, niezwykle delikatny smak. To on urzeka koneserów ostryg. Ale ostrygi to także doznania związane z ich kształtem, niezwykłą konsystencją i przede wszystkim subtelnie wyczuwalnym smakiem morskiej wody.
Sztuka jedzenia
Przy wyborze ostryg ważne jest – jedno – muszą być świeże. Wtedy zachwycają smakiem i konsystencją. Woda znajdująca się w środku muszli powinna być przejrzysta i mieć charakterystyczny morski zapach. Dlatego w Papyi ostrygi zawsze podawane są na lodzie – aby kelner niosąc je do stolika nie uronił nawet kropli tej cennej wody. Ostrygi najlepiej smakują same. Można je jeść z odrobiną soli, pieprzu lub soku z cytryny. Wystarczy specjalnym nożem oddzielić zawartość od muszli. Należy uważać, aby woda z muszli się nie wylała. Zawartości ostrygi nie należy połykać od razu, warto odczekać kilka minut, aby pobudzić kubki smakowe i dopiero wtedy delektować się niezwykłymi wrażeniami. Do ostryg najlepsze jest białe wino lub szampan.